Йосипович: Стратегическите ни интереси напълно съвпадат

Йосипович: Стратегическите ни интереси напълно съвпадат  | StandartNews.com

София. "Установихме, че действително стратегическите ни интереси напълно съвпадат. Разбира се, не можем да оставим настрана, да подминаваме факта, че и двете държави в икономически план са може би една стъпка по-назад от останалите членки на ЕС. Но именно днешната криза, която всички усещаме засилва нашето желание тези разлики постепенно, стъпка по стъпка да бъдат преодолявани, и утре в едно близко бъдеще да се изравним по тези показатели". Това заяви президентът на Хърватия Иво Йосипович на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев в София.

По думите му взаимоотношенията между България и Хърватия са топли, приятелски, чистосърдечни и имат дългогодишна, столетна история. Разговорите, които днес водихме, както на четири очи, така и между двете делегации, действително представляват една нова фаза в двустранните отношения, обясни Йосипович.

Буквално до вчера ние разговаряхме като една държава, като България, която е член на ЕС и друга държава, каквато беше Хърватия, която беше кандидат за членство в ЕС. Днес разговаряме като равноправни членки на тази общност. Днес двете държави като равноправни помежду си, като равноправни заедно с останалите членки на ЕС, могат ясно да изразяват, както своите специфични интереси, така и общите интереси на всички държави в общността - каза Иво Йосипович.

Според него ЕС разполага с достатъчно и много механизми, чрез които да елиминира тези разлики и да подпомага страните, които са по-назад в икономическото си развитие да достигнат общото равнище.

"Действително обаче няма да има достатъчно инвеститори в този регион, ако ние не направим икономиките си в достатъчно голяма степен съвместими с европейската, за да очакваме развитие в региона. Един от най-важните аспекти в този смисъл е изграждането на инфраструктура, защото действително транспортните и енергийните коридори са твърде, твърде важни за нашето бъдеще", каза Иво Йосипович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай