Йордан Цонев: Ще прегласуваме мораториума за земята

Йордан Цонев: Ще прегласуваме мораториума за земята | StandartNews.com

София. Най-вероятно ще последва прегласуване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Това прогнозира председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев в ефира на БНТ. Според него това решение ще донесе вреди на България, а проблемът със земята остава нерешен. "Земята и сега се купува от чужденци през фондовете и търговските дружества", обясни Цонев. По думите му членството ни в ЕС представлява трансфер на суверенитет - от държавата към съюза и обратното. "Това гласуване е класически пример, когато партиите поставят тактическия партиен интерес над държавния, и показва, че ДПС е единствената европейска партия", изтъкна Цонев.

Относно законопроекта за ограничаване на участието на офшорни фирми в медиите, застраховането, собствеността на спортните клубове и още близо 20 стопански дейности, Йордан Цонев обясни, че забраната ще важи само за започващите дейност след приемането на закона. Противоправно е да се санкционират лица и дружества въз основа на нов закон, когато те са започнали дейността си законно, при действието на старите правила, обясни вносителят. По думите му се предвижда 6-месечен гратисен период за компаниите в заварено положение.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев алармира, че това е най-лошата година за бюджета след 1997-а. "Аз обичам да правя бюджети", каза той и потвърди, че проектобюджетът за 2014 г. е труден, но издържан. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай