Йончева очаква сериозно разследване на Банов от ОЛАФ

На въпрос дали има опасност от връщане на европейски средства, Йончева отговори: „Това не мога да кажа“...

Йончева очаква сериозно разследване на Банов от ОЛАФ | StandartNews.com

Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от българската прокуратура по случая „Ало, Банов съм“, заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти, след като от групата внесоха сигнал до ОЛАФ за „Ало, Банов съм“.

„Случаят е прекалено ясен, записите са безспорни. А документите, които сме събрали, доказват, че това, което е поискал г-н Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независим и от строителен надзор, се е случило“, допълни Йончева.

На въпрос дали има опасност от връщане на европейски средства, Йончева отговори: „Това не мога да кажа“. Попитана дали се притеснява, че заключенията на българската прокуратура и на ОЛАФ може да се разминават, Йончева отговори: „Смятам, че случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни, както от документите, така и от звуковия файл. Нямам съмнения, че тези заключения ще съвпаднат“.

Боил Банов трябва да подаде оставка, но механичната смяна на един министър с друг няма да доведе до нищо, каза още Йончева. По думите й става въпрос за модела „Ало, Ваньо“, който след 7 години вече се е развил в модела „Ало, Банов съм“ . Според нея трябва да се смени системата, където правото на „Ало“, е валидно, където то на практика заличава реда и правовата държава.

По отношение на свидетеля Ангел Ангелов, Йончева коментира: „Още от Средновековието в правото е записано, че няма никакво значение каква е личността на свидетеля, какви са неговите морални качества. Важното е дали това, което казва и това, което свидетелства е истина или не“, каза тя. Говорителят на БСП припомни случай в Полша от 2015 г., когато излизат записи, направени за политици и то тези политици са се намирали в ресторанти. „Тези аудиозаписи дискредитират участниците в тези записи и трима министри 2015 г. подават оставка. Подава оставка и председателят на Полския парламент. Година по-късно оставка подава и главният прокурор, защото се оказва, че част от записките по това разследване изтичат в медиите“, заяви още Йончева.

"Има много случаи в европейската политическа история, когато аудиофайлове, изнесени от журналисти или от опозиция носят сериозни последствия, никой тогава не се интересува кой и как са направени, а дали те са достоверни", каза Йончева.

Същността не е как е направен, кой го е направил, а какво има в записа по „Ало, Банов съм“ и как се управлява държавата, заяви от своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

На въпрос дали се притеснява от факта, че Ангел Ангелов е имал и случаи на заплашване, Свиленски отговори: „Това е теза за отклоняване на вниманието. Нека в момента да се съсредоточим върху сигналите и върху това, което се е случило, а не върху това кои хора са участвали в разговорите. Какви са тези хора, нека да видим тези актове дописвани ли са, спестени ли са минимум 700 хил. лв. на фирмата изпълнител. Ощетен ли е бюджетът със 700 хил. лв. не само български, а и европейски“, коментира Свиленски във връзка с документите за „Ларгото“, които бяха обект на записа по „Ало, Банов съм“.

По думите му, след като се произнесе прокуратурата, тогава може да се влиза в детайли кой е свидетелят, бил ли е преместен другаде. „Нека не отклоняваме темата. Това е типично за потулване на даден сигнал. Моля, обществото да се съсредоточи върху същността на проблема“, призова Георги Свиленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай