Йончев: За нас изборите не са най-доброто решение

Йончев: За нас изборите не са най-доброто решение | StandartNews.com

София. На президентът Росен Плевнелиев казахме еднозначно, че за нас изборите не са най-доброто решение. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "Български демократичен център" (БДЦ) Румен Йончев след края на преговорите.

„Необходимо е политическо мнозинство, базирано на широка основа и дългосрочна перспектива", обясни Йончев, цитиран от "Фокус". И поясни, че ще гласуват за новото правителство само, ако видят, че има програма и приоритети на управлението.

„Очакваме тези приоритети, но както виждате и тези, които ги пишат, не са наясно какви са още те. Надяваме се, че по-бързо ще се справят", каза още той.

Танчев: Не е ясно как ще гласуваме за кабинет

Не е ясно как ще гласуваме за кабинет-не знаем какви ще са приоритетите му. Това заяви от своя страна председателят на "Български демократичен център" (БДЦ) Светлин Танчев.

„Един от основните приоритети, който е най-належащ е бюджетът, който трябва сравнително бързо да бъде приет, ако не искаме държавата да е на ръба на банкрута. Темите, които поставихме са икономика, повишаване на работни места, реформи в здравеопазване и съдебна система. Не стана въпрос за формулата на бъдещото управление, защото не сме видели приоритети. Говорихме, че трябва да се разшири диалогът и президентът пое ангажимент за това. Ще подкрепим правителството при условие, че се работи за създаване на работни места и че се работи за електронизация на управлението", изтъкна Танчев.

„Още след изборите сме, заявили, че това кой ще е министър-председател не е най-важният въпрос. Най-важното е каква ще е програмата, която ще се изпълнява следващите 4 години. Искрено се надявах, че Реформаторският блок ще има по-единна позиция, но виждаме доста различни сигнали, които произлизат от там. Имаме подходящи хора, които знаят и могат да изпълняват това, което е нужно", допълни Танчев.

Министерство на електронното правителство ще е от голямо значение, защото това трябва да е основен приоритет, който ще изкорени корупцията и широкото чувство за безнаказаност, смята той. „Водим разговори с ГЕРБ, но все още не е така, както ние искаме да бъде – да седнем на масата и да се каже това са приоритетите, по които ще работим. ГЕРБ не виждаме към момента с някой да са седнали и да се разбрали нещо. Все още това всички го чакаме", коментира още Светлин Танчев.

Припомняме, че по-рано днес представителите на БДЦ се срещнаха с президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят бъдещите приоритети на новото Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай