Йоахим Гаук идва на посещение у нас

Йоахим Гаук идва на посещение у нас | StandartNews.com

По покана на президента Росен Плевнелиев от днес до 24 юни на държавно посещение в Република България ще бъде президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук.

Увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, развитието на културните връзки, както и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на двамата президенти.

На 22 юни на площад „Св. Александър Невски" ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Йоахим Гаук в България.

Германският държавен глава ще постави венец пред паметника на Незнайния войн и по негова инициатива германската делегация ще отдаде почит на гроба на Иван Вазов. Двамата президенти ще проведат среща „на четири очи" на „Дондуков" 2, по време на която ще бъдат разменени висши държавни отличия.

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия", а президентът Йоахим Гаук – орден „Стара планина" с лента.

По-късно ще започнат пленарните разговори на официалните делегации на България и Германия, след което президентите Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук ще дадат съвместна пресконференция в Гербова зала.

В рамките на държавното си посещение в България президентът Йоахим Гаук ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.

На 23 юни Йоахим Гаук ще изнесе лекция на тема „Германия-България – партньори в Европейския съюз" в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски", след което двамата президенти ще участват в дискусия със студенти и ученици.

Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук ще открият българо-германски бизнес-форум в София, а след това двамата държавни глави ще посетят Рилския манастир.

На 24 юни двамата президенти ще участват в дискусията: „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими", която ще се проведе в Централния военен клуб в столицата. Същия ден в град Пирдоп президентите Плевнелиев и Гаук ще се запознаят с производствения процес на завода на фирма „Аурубис" в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай