Янков: Роднина на Цветанов източва държавни дружества

Янков: Роднина на Цветанов източва държавни дружества | StandartNews.com

София. Двете фирми на тъста на Цветан Цветанов Васил Петров Георгиев ("Вилмаг" ООД и "Вилмаг Лаборатория" ЕООД) за последните пет години имат приходи за близо 700 хил. лева. Въпросните дружества извършват обслужваща дейност във ВиК сектора и имат търговски взаимоотношения с ВиК-Стара Загора, ВиК-Хасково, Благоевград, Севлиево, Враца и др. Това заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Красимир Янков, предаде БГНЕС. Изказването му бе във връзка с разпространената позиция на партия ГЕРБ за политически уволнения. "Това е партията, която стана синоним на калинките във властта", допълни Янков.

Янков даде пример с ВиК сектора във Варна. Той зададе няколко въпроса относно варненския ВиК - "Вярно ли е, че съпругата на новоизбрания кмет Иван Портних – Велислава, е съдружник в дружеството "Метан груп", спечелило обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК Варна за над 1 млн. лева? Вярно ли е, че дружеството на Велислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка на ВиК Варна? Вярно ли е, че нейният баща, отново тъст на фигура от ГЕРБ, общински съветник в момента – Красимир Маринов, е представлявал общината в дружеството ВиК Варна?", запита депутатът.

От БСП призовават прокуратурата за бързи действия за ограничаване на достъпа на сменения управител на ВиК Варна ООД до предприятието. Те се опасяват, че могат да бъдат умишлено заличени важни доказателства на твърденията им. Фактите сочат за умишлено забавяне на смени в сектора от представители на ГЕРБ, които най-вероятно са продиктувани от действия, квалифицирани като "замитане на следи" и "продължаване на източване", заяви още Красимир Янков.

Антон Кутев пък добяви, че е очевидно, че се прави опит за източване на държавни фирми от ГЕРБ. Подобен на варненския случай е и този в Силистра и в куп други градове. В Силистра при обявено общо събрание на 16-ти август, управителят си позволява да го свика за 23 декември. Предишният във Варна го е свикал за 14 януари, той даже е бил по-нагъл, каза Кутев. Тоест, механизмът на действие – да се протака с цел оставането на власт на определени хора, е един и същ, посочи още Антон Кутев.

 

По повод днешната изява на областния председател на БСП – Варна, считам че въпросите, които повдига, бяха напълно изчерпани по време на отминалите кампании за парламентарни и местни избори,заяви в отговор кметът на Варна Иван Портних.

Борбата на Красимир Янков да назначи светкавично своя личен приятел Пламен Стоянов за управител на „ВиК" – Варна, е негов проблем, а не мой, беше категоричен градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай