Янев към Заев: Да изчистим нещата между нас

За да няма нерешени проблеми в ЕС

Янев към Заев: Да изчистим нещата между нас | StandartNews.com

Да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в ЕВ. Това заяви на среща със Зоран Заев служебният премиер Стефан Янев, 

Служебният премиер Стефан Янев отново потвърди, че България подкрепя присъединяването на РСМ към ЕС, но предстои диалог по спорните въпроси.

„Като съседи, дори приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и по-честа обмяна на информация, което в интерес на нашите народи и региона като цяло. Политиката на България е неотклонна от много години - поддържаме присъединяването към ЕС. Констатирахме, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония“, каза Янев на съвместни брифинг с македонския си колега Зоран Заев, който е на посещение у нас.

„Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или много за историята и когато тя идва от семейството е много емоционална. Заради това политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите ръководства, които са ги назначи“, посочи Янев.

Заев коментира, че РСМ и България имат приятели по цял свят, но проблемът между двете страни е общ и трябва  да се реши съвместно.

„Ако сме отговорни политици, това е наше задължение“, отсече той.  

„Друга алтернатива от ЕС за нас няма, ние вярваме в европейските ценности и искаме да модернизираме РСМ“, обобщи премиерът Заев.

Стефан Янев коментира, че езикът на омразата много често се формира на базата на семейните спомени, които се превръщат  ценности.

„Институциите обаче не трябва да създават такава основа“, смята той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай