Янчева сяда в стола на Инджова

Досегашната шефка на НСИ навърши възраст за пенсия, каза Бобева

Янчева сяда в стола на Инджова | StandartNews.com

София. Досегашният зам.-шеф на Националния статистически институт Диана Янчева вероятно ще е новият му председател. Първоначално тя ще седне в стола на Ренета Инджова като временно изпълняващ длъжността, научи "Стандарт". Янчева има над 20 години стаж в статистиката.

Ренета Инджова беше освободена от поста си късно следобед в петък поради изтичането на мандата й. Тя научи новината на среща с премиера Пламен Орешарски. "През двете години, в които управлявах НСИ, събрах доста доноси срещу мен. Носих ги на срещата с премиера", каза Инджова ден след освобождаването си пред Нова тв. Премиерът й обяснил, че срещу нея има обществено недоволство. "Вече няма задкулисие, има пердесъзлък", коментира Инджова. Според нея това било състояние, когато пердето пада и няма свян.

"Мандатът на Ренета Инджова като шеф на националната статистика изтече, тя не беше уволнена. Освен това навърши пенсионна възраст", разясни вицепремиерът Даниела Бобева по Нова тв. Тя допълни, че е подкрепяла Инджова в работата й. "Правителството прие стратегията й, която е за над 2 млн. лева, за да се започнат реформите в статистиката", обясни Бобева.

Освобождаването на Инджова от шефското място се е посрещнало с голямо облекчение в НСИ, научи "Стандарт". "За две години и два месеца управление тя направи 18 промени в структурата на института, всяка една съпроводена със съкращения. На практика през месец изхвърчаха хора", коментира служител, пожелал анонимност. Инджова бе в конфликт и със своите заместници Диана Янчева, Сергей Цветарски и Цветан Нанов. Последният бе уволнен миналото лято, а другите двама наскоро се оплакаха, че не са били в състояние да изпълняват преките си ангажименти. Нанов и още десетки служители на НСИ са подали жалби в съда за неправомерно уволнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай