Възраждане с остра позиция: СЗО не е министерство

Здравеопазването е един от основните стълбове на държавността и решения за него трябва да се вземат само от държавата, казва партията

Възраждане с остра позиция: СЗО не е министерство | StandartNews.com

Здравеопазването е един от основните стълбове на държавността и важните решения за него трябва да се вземат само от държавата. Това заяви в специална позиция партия Възраждане по повод днешното изслушване на служебния ресорен министър Стойчо Кацаров в парламента. За здравната система трябва да се положат незабавни грижи, а целият ресурс, който се насочва към активно пропагандиране и приканване към масова ваксинация, да се насочи към здравната система, категорични са от партията на д-р Костадин Костадинов. И заявяват: „Ние от Възраждане сме категорични, че всеки български гражданин, който иска да се ваксинира, е свободен да го направи, но от това не бива да произтичат никакви права и свободи. Ваксинацията в страната ни трябва да бъде на доброволен принцип.

Ето цялата позиция на Възраждане:

Днес в Народното събрание беше изслушан служебният министър на здравеопазването – Стойчо Кацаров.

В изложението си министърът спомена за проведен разговор със Световната здравна организация (СЗО), която е готова да подпомогне финансово страната ни за информационна кампания относно ваксинирането.

Министър Кацаров каза: „Поради липсата на добра информационна кампания в началото, разяснителна, информационна, се създадоха предпоставки, създаде се една празнина, която позволи  да се разпространят сред населението негативни нагласи спрямо ваксините. И вече създадени такива нагласи спрямо ваксините, по най-различни причини, едни са  сред лекари, други са сред религиозни общности, трети сред малцинствени общности, аргументите им са различни, но веднъж създадени, тези нагласи става много трудно да бъдат преодолявани в момента. Ние имахме срещи, аз проведох срещи с еврокомисаря по здравеопазване с директора на Световната здравна организация (СЗО) водихме дълъг разговор за Европа. Те включително се ангажират да помогнат и финансово за водене на такава кампания.”

Ние от Възраждане питаме: Това означава ли, че организация със статут на неправителствена организация осъществява вмешателство в националната ни здравна политика, след като се явява финансиращ орган?

Интересно е, че взаимодействието на СЗО с Министерството на здравеопазването е дългосрочно и започва през 2019 г. с подписването на споразумение.

Цялото споразумение е публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването:www.mh.government.bg/bg/politiki/dvustranni-sporazumeniya/dvugodishno-sporazumenie-za-strudnichestvo-szo/?fbclid=IwAR1mFLI4eVeubVoacYkwglVbmmad8Q3rSRtJyon9vEQ5LNC82A8PO2zecZ4

В началото споразумението гласи:

„Този документ представлява Двугодишно споразумение за сътрудничество (Двугодишно споразумение) между Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и Министерството на здравеопазването на Република България от името на правителството на Република България за двугодишния период 2020 – 2021 г. Тринадесетата обща работна програма на СЗО за периода 2019 – 2023 г. (13-ата Програма) представя стратегическа визия на високо равнище за работата на СЗО и осигурява цялостно направление за петгодишния период, започващ от януари 2019 г. Програмният бюджет на СЗО за 2020 – 2021 г., одобрен от Седемдесет и втората Световна здравна асамблея, цели да превърне смелата визия на 13-ата Програма в реалност чрез осигуряване на ползи за хората на национално ниво.“

Впечатление прави, че на първо място е поставено името на Световната здравна организация, което косвено ни говори за това, че тя е водеща в това споразумение. От следващите редове става ясно, че България се включва в реализирането на 13-та програма на СЗО.

Въпреки, че  СЗО е със статут на неправителствена организация и съответно нейните препоръки не са със задължителен характер, очевидно влиянието ѝ върху здравната система на страната ни е изключително силно както сега, така и по време на  предишното правителство.

Ние от Възраждане сме категорични, че здравеопазването е един от основните стълбове на държавността и важните решения за него трябва да се вземат само от държавата. За здравната система трябва да се положат незабавни грижи, а целият ресурс, който се насочва към активно пропагандиране и приканване към масова ваксинация, да се насочи към здравната система. Ние от Възраждане сме категорични, че всеки български гражданин, който иска да се ваксинира, е свободен да го направи, но от това не бива да произтичат никакви права и свободи. Ваксинацията в страната ни трябва да бъде на доброволен принцип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай