Зарков каза кога точно влизаме в Шенген

Правосъдният министър коментира, че за първи път България има ясен и конкретен срок

Зарков каза кога точно влизаме в Шенген | StandartNews.com

Поет е ясен ангажимент за приемането на България в Шенген през октомври 2023 година. Срокът е договорен от президента Румен Радев по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица. Това стана ясно от думите на служебния министър на правосъдието Крум Зарков пред Нова телевизия.

Зарков коментира, че за първи път България има ясен и конкретен срок. Това, по думите му, е резултат от интензивната работа на служебния кабинет в последните седмици и силен международен авторитет в лицето на президента Радев.

Крум Зарков каза още, че сега всичко зависи от работата на парламента и приемането на няколко реформи, които са свързани с върховенството на закона. Според министъра страната ни не бива да се притеснява от докладите, които Нидерландия очаква, свързани с механизма за наблюдение. 

Не бива да се притесняваме от тези доклади. По т.нар. „хоризонтален механизъм“ има доклади всяка година и те не се само за България. Тези доклади сами по себе си не трябва да ни плашат, ние сме изпълнили ангажиментите си, уточни Зарков.

По темата с промените в Изборния кодекс, върху които президентът наложи вето, министърът коментира, че в този си вид законът е вреден. Той е на мнение, че разпечатките от машините са по-незащитени дори от хартиените бюлетини.

Крум Зарков няма намерение да участва в бъдещи нови политически проекти, стана известно от отговора му на въпрос на водещия.

Аз съм член на БСП, нямам никакво намерение да бъда член на каквото и да е друга политическа формация. Аз не съм се отказвал от това, което съм казвал досега - ако БСП е готова за промяна, съм готов да се включа, каза Крум Зарков.

Според него няма нужда от революция, за да се реформира социалистическата партия. БСП е сред малкото партии, които успяват да се променят, да сменят лидера си. За мен обновлението на БСП е условие, което трябва да се случи преди обединението на левицата, допълни Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай