Събота,

Взимат имуществото и при прекратено наказателно производство

От: Редактори -
A
A
A

Със 116 гласа "за" , 6 „против“ и 25 "въздържали се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за противодействие на корупцията.

Измененията предвиждат незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата и при прекратено наказателно производство. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.  В понеделник в 18 часа ще изтече и срокът за законодателни предложения преди второто четене на закона.

Измененията предвиждат незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата и при прекратено наказателно производство. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов поясни: "До 2012 година предпоставка за сезиране на гражданския съд е било установяването на престъпно обстоятелство с влязла в сила присъда или решение, докато законът след 2012 година и сега действащия закон, в сила от 2018 година, допускат процедура по отнемане на имущество след провеждане от комисията на специална административна процедура без да е необходимо наличието на висящо съдебно производство и съответно влизането в сила на осъдителна присъда."

Спешността на мерките е обусловена от тълкувателно решение на Върховния касационен съд, в което се казва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

В пленарната залата се изказаха единствено от ДПС. Хамид Хамид заяви, че Върховният касационен съд е стигнал твърде далеч: "Наруши Конституцията на Република България и разделението на властите. И преди бяхме чували този някой да се вживява като политик и от високата трибуна на Върховния съд да отправя политически тези. Тук обаче стигна твърде далеч. Вече се вживя като законодател и тръгна да променя закона с тълкувателно решение и то не да допълва закона, а да го променя на 180 градуса."

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички