Вучков: Заплаха към България не е имало

Вучков: Заплаха към България не е имало | StandartNews.com

София. Конкретна заплаха към територията на България и в последно време не е имало. Възникналият казус, който е наложил реакция на службите за сигурност, не касае пряко територията на България. Става дума за международно оперативно полицейско сътрудничество с друга държава. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред журналисти ден след изказването на премиера Бойко Борисов, когато отчете отличната работа на службите по предотвратяване на конкретен инцидент.

Премиерът отказа да разкрие каквито и да било подробности.

Вучков също не разказа подробности, но каза, че става дума за международно оперативно полицейско сътрудничество с друга държава, като по линия на сътрудничеството сигналът е бил обработен "по най-добрия начин".

На въпрос дали казусът е възникнал след атентата в Париж Вучков отговори, че ситуацията се е получила след случая във френската столица, но случаят е обработен максимално добре и има благоприятно развитие.

Всеки ден се провеждат специални заседания по темата за сигурността на страната, като вчера срещата е била ръководена от премиера Борисов и в нея са участвали вътрешният министър, главният прокурор, председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и шефове на разузнаването.

"Конкретна заплаха към територията на България и в последно време не е имало. Това не означава, че не са взети мерки за завишени нива на сигурност. Гражданите е редно да спазват допълнителните указания, които органите насочват към тях", каза Вучков и посочи, че мерките са насочени главно към по-добро оперативно сътрудничество между отделните служби. Публичните мерки са свързани със засилено полицейско присъствие по местата, където се събират по-големи групи хора.

Вътрешният министър коментира още, че се надява на разбиране от страна на Европейския съюз за по-голяма солидарност по отношение на България във връзка с проблемите с бежанците, като се надява и на финансова солидарност. Правилата са написани така, че на България се полага помощ на основата на данни, които са до 2010 година, а днес ситуацията е много по-различна, посочи Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай