Вучков с трима кандидати за главен секретар на МВР

Вучков с трима кандидати за главен секретар на МВР | StandartNews.com

Кабинетът ще избира следващата седмица между Лазаров, Димитров и Костов

Три номинации за главен секретар на МВР ще предложи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков през следващата седмица. Пред Министерски съвет той ще постави на масата кандидатурите на двама бивши шефове на РДВР-Бургас - Милен Димитров и Георги Костов, научи "Стандарт". Вторият в момента е заместник на сегашния главен секретар Светлозар Лазаров. Назначеният от кабинета "Орешарски" полицай номер 1 пък ще е третата номинация, обясниха за "Стандарт" източници от МВР.

Идната сряда министър Вучков ще стартира и процедури по назначаването на председатели и на ДАНС, и на службата, която се занимава със специалните разузнавателни средства - ДАТО, обяви самият той в четвъртък. Очаква се сегашните ръководители Владимир Писанчев и Цветан Китов да бъдат сред номинираните, като няма да са единствени кандидатури.

Заявката на МВР шефа дойде, след като премиерът Бойко Борисов се изказа положително за Писанчев и Лазаров. И обясни, че няма да сменя хората, които заемат трите висши позиции, за да не "възпали опозицията". Министър-председателят посочи още, че имал опасения, че "до 2-3 месеца като нищо ще имаме нов полицейски и шпионски скандал", ако постоянно има подобни рокади.

С последните промени в Закона за МВР Министерски съвет трябва да предложи новите ръководители, а президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за тяхното назначаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай