Вучков: Реформата в МВР ще мине без сътресения и скандални назначения

Вучков: Реформата в МВР ще мине без сътресения и скандални назначения | StandartNews.com

София. "Реформата в МВР ще мине без сътресения. Тя не е насочена към конкретно лице и гарантирам, че няма да има скандални назначения", обеща министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в рамките на дебатите по промените в Закона за МВР, чийто вносител е Цветан Цветанов от ПП ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Промените ще върнат ГДБОП от ДАНС в МВР,както и правомощия на президента да издава указ за назначаването на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС по предложение на Министерски съвет.

"Силно се надявам и мога да гарантирам, че няма да има скандални назначения, най-малкото защото изискванията няма да го позволяват. Няма да има сътресения", заяви Вучков. По думите му шест месеца ГДБОП и ДАНС не са проработили както трябва и новият кабинет няма да позволи това.

Министърът обърна внимание на това, че реформата от юни 2013 е довела до тежки последици по отношение на диалога на страната ни с Европейската комисия, която в свой доклад е оценила промените като негативни.

"Позоваването на 400 незавършени производства не е аргумент",  заяви твърдо Вучков във връзка с довода на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на опозицията, че довеждането до край на тези производства ще бъде изключително затруднено при връщането на ГДБОП отново в МВР.

"Искам да дам гаранции в две насоки - тази реформа ще премине без сътресения и второ, тя не е насочена към конкретна личност", категоричен бе Вучков, който обяви, че новото правителство държи на балансиращата роля на президента, която е била отнета по неясни причини. За финал Вучков увери служителите в системата, че промените не предвиждат отнемането на никакви социални права или намаляване на заплати.

В тази връзка самият вносител Цветанов назова трите приоритета на закона - връщането на ГДБОП в МВР, връщането на ролята на президента и връщането на конкурсното начало. Цветанов защити своята теза, че партньорските служби и евроатлантическите ни партньори са дали ясна негативна оценка за реформата на предишното правителство по отношение на ГДБОП.

Депутатът каза още, че последният акцент е изваждането на подслушвания от ДАНС и тяхното преминаване към Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), като е възможно в ДАНС все пак да остане малко звено за технически операции, свързани със защита на националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай