Вучков: Няма пречка армията да помогне на границата

Вучков: Няма пречка армията да помогне на границата | StandartNews.com

София. „Аз продължавам да твърдя, че няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне временно за справяне със ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на Гранична полиция по охрана на държавната граница". Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред журналисти.

Днес министърът ще се срещне с военния министър и с вицепремиера Меглена Кунева. Според него най-важният въпрос ще е именно този дали да се пристъпи към процедура по назначаване на 700 нови служители, макар и на временни щатове в Гранична полиция или да се ползва кадровият потенциал на българската армия. Предстои този въпрос да бъде обсъден днес, каза още той, цитиран от БГНЕС.

"В много малък обем – за пореден път го казвам с подпомагане на полицейската операция, която се провежда от гранична полиция. Няма юридически проблем – логистично, а и кадрово да ни подпомогнат за няколко месеца, докато се направи преградно съоръжение, докато се изградят безопасни пътища", каза още той за охраната на границата.

След около седмица ще стане ясна административната реформа в МВР, каза още Веселин Вучков, който присъства на церемонията по награждаване на "Полицай на годината". И уточни, че няма да има сътресения в сектора.

Административната реформа е нужна. "Като състав от 47 хиляди човека, МВР вече работи на границата на кадровия, санитарен минимум. Под това число просто няма как да се случват нещата. Дано да имаме подкрепа за реформите, които предприемаме в администрацията на МВР", обясни той.

"Нови съкращения в МВР вече няма накъде да има. Друг е въпросът, че администрацията е прекалено голяма и трябва да направим вътрешни трансформации", каза още той. Според изчисленията им 935 млн. лв. бюджет за персонал, може да стигнат за възнаграждения без да бъдат намалявани за около 47 хиляди служители на МВР. "Така че това ще бъде числото, около което ще се ориентираме през 2015 г.", обясни Вучков.

Технически сме готови за Шенген, дори с оглед на бежанския натиск се справяме по-добре от някои други гранични държави, които са част от Шенгенското пространство, смята министърът. И увери, че България заслужава поне по въздух да стане член на Шенгенското пространство, не по-малко отколкото Румъния. Трябва да се движим синхронизирано с тях и по тази тема, добави министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай