Вучков намери фундаментална грешка при обезвреждане на боеприпаси у нас

Вучков намери фундаментална грешка при обезвреждане на боеприпаси у нас | StandartNews.com

София. Има фундаментална грешка в принципа за обезвреждане на боеприпаси в България. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в предаването „Годината" на „Дарик".

"Грешката е основана на две погрешни решения. Първо, безконтрoлeн внос на боеприпаси от други държави и армии, които самите не желаят да обезвреждат. Второ, пълната демонополизация на този процес - генерираните оръжейни отпадъци от Българската армия се продават от обществени поръчки, организирани от МО, на най-разнообразни български фирми - след това се разнасят по пътищата и се утилизират, в резултат на което всяка година плащаме с човешки животи", обясни той.
Българските боеприпаси ще се утилизират от Министерството на отбраната, а чужди няма да могат да се внасят. Не можем да си позволим да плащаме такава висока цена, каза още министърът.

На въпрос дали ще бъде сменен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров вътрешният министър отговори: "Ще помоля този въпрос да ми зададете, когато промените в закона влязат в сила, след като са обнародвани в Държавен вестник. Тогава ще преценим кой измежду многото служители, които отговарят на формалните изисквания на закона, съвместно с колегите от МС и премиера, да предложим на президента, за да определи висшата държавна фигура".

Вучков коментира и мистериозното изчезване на Петко Сертов. "Засега не можем да кажем къде може да се намира. Напуснал е територията на България към Гърция. Би могъл да отиде навсякъде, включително и да се върне в България. Няма 100-процентов граничен контрол. Така че не можем да кажем със сигурност къде точно се намира", каза той.

„Нямаме данни на този етап за престъпно посегателство срещу Сертов", добави Веселин Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай