Втори удар на Радев по Нинова. Враговете й в кабинета

Крум Зарков и Весела Лечева стават министри

Втори удар на Радев по Нинова. Враговете й в кабинета | StandartNews.com

Втори удар по Корнелия Нинова нанесе президентът Румен Радев, формирайки служебното правителство. Освен, че сложи за министър на икономиката и индустрията отстранения от Нинова шеф на съвета на директорите на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов, Радев заложи и на върли опоненти на соцлидерката.

Правосъден министър в служебния кабинет ще бъде Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП срещу Нинова.Спортен министър пък е висшата социалистка Весела Лечева, известна с критичното си отношение към политиката на соцръководството.

Крум Зарков е роден през 1982 г. в София. Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София. През 2007 г. се дипломира като магистър в Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона“ в специалност „Международно право и право на международните организации“. В същата година получава диплома за завършен курс от Института по политически науки – Париж, Франция.

От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона“. През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.  

В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински (Групата на социалистите и демократите).

Народен представител и член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки.

Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор. През 2007 година в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай