Всяка фирма с таван за обществени поръчки

Всяка фирма с таван за обществени поръчки  | StandartNews.com

София. Всяка строителна фирма ще има таван за обема на обществените поръчки, които може да изпълнява едновременно. Това е една от мерките, с които може да се нормализира конкурентната среда в строителството, смята председателят на регионалната комисия към парламента Димчо Михалевски (КБ).

Досега голяма част от обществените поръчки е била концентрирана в 8 големи фирми, които през първото 6-месечие са сключили договори за 1,35 млрд. лв. от общо 2,41 млрд. лв., колкото е стойността на всички контракти, обясни той. В същото време малките фирми, които са около 4000 на брой, са получили поръчки за едва 63 млн. лв. Има и големи фирми, които действат като "брокери".

Взимат повече поръчки от капацитета си и после преразпределят работата на подизпълнители, но сами взимат основния дял от парите за работата, обясни Михалевски. Според него това може да се ограничи с таван за всяка компания според възможностите й. Ако според техниката и работниците на една фирма се вижда, че тя може да изпълни работа за условно казано 100 единици, тя да има право да печели поръчки за максимум 300 единици едновременно и след това временно да не може да участва в конкурси по ЗОП, предлага депутатът от "Коалиция за България". Според Михалевски трябва да се променят и критериите за получаване на право на I и II категория в регистъра на строителите. Голяма част от компаниите са отпаднали от I и II категория, което се изисква, за да имат право да кандидатстват в търгове за големи строителни поръчки. Причината не е в липсата на капацитет в компаниите, а в недостига на поръчки, което прави за тях невъзможно да покрият изисквания за тези категории оборот за предходната година, каза Михалевски. Затова заедно със строителната камара ще работим за по-комплексен критерий за вписване - изпълнени проекти, дълготрайни материални активи, техника, не само брой работници, но и дали им е плащано редовно, дали са внасяни осигуровки и така нататък, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай