Всички се тревожат за розовото ни масло. Евродепутат го спасява

Европейската комисия иска да направи нещо немислимо

Всички се тревожат за розовото ни масло. Евродепутат го спасява | StandartNews.com

Голяма тревога за емблемата на България - розовото масло, обхвана всички, след като Европейската комисия предложи етеричните масла като розовото и лавандуловото да попаднат в категория "опасни химикали". Новината изправи на нокти земеделските производители.

Евродепутатът от ДПС Атидже Вели започва спасителна акция. Днес тя се срещна с журналисти, за да бие аларма за опасността.

Според новото предложение на ЕК етеричните масла вместо да се разглеждат, както досега, като “вещества”, ще бъдат категоризирани като "смеси". Това застрашава емблематичното за България розово масло да попадне в клас “опасни”, обясни Вели. Освен това, предложението налага инвестиции в голям размер за земеделците и предприятията. Това означава, че малките производители, каквито са по-голямата част от розопроизводителите, ще изпитат големи затруднения, за да се справят, допълни тя.

България е лидер в производството и износа на розово и лавандулово масло и с това се прехранват хиляди хора. В България засегнати ще бъдат хиляди земеделци, отглеждащи етерично-маслени култури. По последни данни регистрирани са над 2800 земеделски стопани, отглеждащи маслодайни рози с обща площ от 45 000 дка и производство на 14-15 000 тона розов цвят годишно. С площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло. Делегацията на ДПС в ЕП предприехме конкретни стъпки, с цел да защитим нашите производители, отглеждащи етерично маслени култури и преработвателите, съобщи Атидже Вели. Още септември групата "Обнови Европа" изпрати запитване до Комисията по този въпрос. В отговора си ЕК информира, че не възнамерява да прави промени по отношение на етеричните масла и обследването на компонентите в тях по отделно. Само 3 месеца след отговора на ЕК беше публикувано Предложението, което беше в противоречие с отговора, съобщи българският евродепутат.

Разочароващо е в такава тежка икономическа ситуация, ЕК да изпраща разнопосочни сигнали към засегнатите страни и да въвежда допълнителни изисквания без задълбочена оценка, каза Вели.

Тя проведе срещи с Европейската Федерация на етерични масла, както и с колеги евродепутати. Споделям притесненията на българските производители и ще настоявам за запазване на сега действащата класификация по отношение на етеричните масла без третирането на съставните части. Класификацията въз основа на съставките да се извършва само когато няма данни за самото вещество като цяло, увери Атидже Вели.   Тя ще настоява още определянето на нови класове да се извършва въз основа на солидни научни доказателства и критерии. А също така и за извършване на нова оценка на въздействието, особено по отношение на социално-икономическото въздействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай