Вторник,

Всички погледи в Петков. Какво ще каже в Северна Македония

От: СТАНДАРТ -
1090
Всички погледи в Петков. Какво ще каже в Северна Македония
A
A
A

Ден след скандала, който избухна заради разкритието на външния министър Теодора Генчовска, че страната ни води две външни политики – една национална и друга на съветниците на Кирил Петков, всички погледи са вперени в премиера. Той отива на ключова визита в Северна Македония.

Преди откриването Петков ще разговаря с представители на български организации в Северна Македония. Той където ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов" в Битоля.

Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в града, предава БНТ. По покана на Културения център в събитието ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В петък на закритото пленарно заседание за РС Македония Генчовска признала пред депутатите, че "ситуацията във външната политика е скандална". Тя разкрила, че "като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие". От приятели в съседната ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание. Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции министър-председателят Кирил Петков прокарва външна политика в ущърб на националните интереси.

Петков заминава направо от Пловдив, където снощи че учредена партията му „Продължаваме промяната”. Там премиерът коментира разкритията на Генчовска.

"Всяко едно решение по темата задължително ще бъде взето от Народното събрание. Трябва да питате сами Генчовска какво точно е имала предвид, но има само една политика по темата и тя е политиката на България", каза премиерът. Той изрази надежда, че когато настъпи моментът за вземане на решение, то ще бъде подкрепено не само от управляващите, но и от опозицията.

"Никой няма да може да прокара каквато и да е позиция, която не минава през българския парламент", увери той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички