Всеки пети още си избира президент

Всеки пети още си избира президент | StandartNews.com

Цачева отива на балотажа срещу Радев с 3 % аванс, прогнозира "Тренд"

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев прогнозират от изследователския център "Тренд". Анализаторите коментират, че е трудно да се направи категорична прогноза за очакваната избирателна активност на предстоящите президентски избори. Близо 60 на сто от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък. В същия момент, 84 на сто от хората са чували, че е прието задължително гласуване. Това може да покачи избирателната активност, в сравнение с предишни избори.
60 процента от всички български граждани са решили твърдо за кого да гласуват, докато 19 на сто все още не са. 44 процента пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19 процента са взели решение по време на самата кампания. Според 76 на сто има значение кого точно ще изберем за президент, а 16 процента са на обратното мнение.
С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите, е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3 на сто от заявилите, че ще гласуват. След нея, с 24 процента, е подкрепеният от БСП Румен Радев. Следват Красимир Каракачанов (12,1 на сто), Ивайло Калфин (6,7 на сто), Веселин Марешки (6,3 процента), Трайчо Трайков (5,4 на сто), Пламен Орешарски (3,2 процента) и Татяна Дончева (2,2 на сто).

Опцията "не подкрепям никого" е с дял от 7,1%

Въпросът е зададен с шоу карта, наподобяваща максимално изборната бюлетина, като два дни след началото на терена ДПС е обявило своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процентът за бившия министър-председател подценен. Данните са моментна картина на декларативните нагласи на българските граждани в средата на предизборната кампания, подреждането и съотношението на силите не трябва да се разглежда като прогноза за крайния изборен резултат, отбелязват анализаторите.

За анкетираните най-важните качества, които трябва да притежава един президент са: да може да обединява хората (39 процента), да е честен (38 на сто), да е интелигентен (30 процента), да е патриот (26 на сто) и да има политически опит (26 на сто).

Малко над половината са гледали някой от проведените към момента на проучването предизборните дебати, а на 14 на сто от всички запитани те са им повлияли. От центъра уточняват, че след провеждането на проучването са се състояли и други дебати, което е дало отражение върху процента на хората, които са попаднали на подобен телевизионен сблъсък.
От центъра са тествали и нагласата на хората за нов парламентарен вот. Според 45 на сто

не са необходими предсрочни парламентарни избори

след президентските", а 32 на сто са на обратното мнение.

Според проучването три четвърти от запитаните (75 на сто) биха гласували с "да" на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40 на сто биха гласували с "не".

Най-висок процент (80 на сто) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.

Проучването е проведено сред 1004 души, интервюирани лице в лице. Теренът на изследването е между 19 и 26 октомври 2016 г. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай