Вратичка за кабинет! Сложни ходове вкарват "Промяната"

Гореща прогноза на Харалан Александров

Вратичка за кабинет! Сложни ходове вкарват "Промяната" | StandartNews.com

Гореща прогноза за единствения възможен вариант за съставяне на правителство - с третия мандат и участието както на Демократична България, така и на "Продължаваме промяната", направи социалният антрополог Харалан Александров. В интервю за БНР той описа политическите ходове, които макар и доста сложни, могат да доведат до влизане на ПП във властта и формиране на правителство.

Харалан Александров също смята, че ключът за решението е в Христо Иванов.  

"Ако Христо Иванов формира платформа, това ще е най-възможният вариант да има правителство в рамките на този измъчен парламент", коментира Александров.

Ако Румен Радев тръгне по някаква причина да мисли в посока, подобна на тази, в която мислят Иванов и Бойко Борисов, тогава "Продължаваме промяната" няма да има голям изход, освен да подкрепи едно такова управление, очевидно, легитимирано през належащите задачи, свързани с Плана за възстановяване, влизането в Шенген, еврозоната и всичко, което слушаме от сутрин до вечер, продължи анализаторът.

"Този разказ, който е разказ за общото благо, разказът за бъдещето на България в един момент може да стане по-силен от разказа за лошото статукво, което трябва да бъде хейтено и оплювано всеотдайно.

Христо Иванов се опитва да смени разказа, защото си дава сметка - от позицията на опита си и на интелигентността си, че този разказ е безнадежден. Оставането в полето на ненавистта води до тежък блокаж, от който нищо друго не произтича, освен седенето в това увиснало положение", категоричен бе  Харалан Александров.

Според него "офертата на Бойко Борисов към Христо Иванов е автентична".

По думите на Александров връзката между ГЕРБ и ДБ, освен че са в едно европейско семейство - ЕНП, е и ценностна и в много отношения е фундамент на тяхната идентичност: "Нелогично беше и това е големият грях на ДБ и на цялата общност, която застана зад тях, е, че те в един труден и критичен момент объркаха врага с приятеля и се съюзиха с врага. Врагът е БСП.

По време на протестите 2020-а те (ДБ) не успяха да хванат голяма риба в мътните води. В момента започва естествен процес на избистряне. Най-тинестите фракции вече са на дъното - "Мутри, вън.Ние идваме", ИТН и сега към дъното тръгват и ПП. В по-бистрите фракции ще останат тези с по-ясни идеологии".

Според него естествено е градската общност на ДБ да започне да се отлепя от ПП.

Харалан Александров подчерта, че в момента "имаме еднолично, силно авторитарно, лидерско управление, което е по неизбежност":

"Румен Радев се учи, следва си своя път и вероятно в един момент ще трансформира президентския си авторитет в политически от партиен тип".   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай