Въпросът КОЙ вече е за Прокопиев

Лъсна истината за компроматите срещу Пеевски

Въпросът КОЙ вече е за Прокопиев | StandartNews.com

Кой? Това е новият въпрос, свързан не с номинирането на Пеевски за шеф на ДАНС, а с предлагането на компромати за очернянето му.

От днес той чака отговор, след като в шумно прокламираната спецкомисия "Магнитски" стана ясно, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски не е извършил никакви престъпления.

Държавата в лицето на вътрешното министерство официално докладва, че данни за корупция и уреждане на българско гражданство от страна на Пеевски няма. С надеждата нещо нередно, съмнително или поне клюкарско да изскочи от папките на МВР комисията привика в парламента зам.-вътрешния министър Енчо Мирчев. Но истината има тази неприятна за мнозина особеност - не може да бъде скрита. Така стана ясно, че основания за включването на Пеевски в черния списък на САЩ няма. А обвиненията срещу него са лабораторно произведен компромат.

От него следва въпросът: Кой?

Кой скалъпи обвиненията срещу Пеевски и жертва в името на личната си война имиджа на България пред света?

Кой разпрати невярна информация до чуждите посолства, европейските институции и Вашингтон?

Кой наруши закони у нас и в Европа с изготвянето на български списъци "Магнитски"?

Кой ще поеме отговорността за всичко това?

Кой ще изпрати позицията на държавата като официален отговор до САЩ?

За тези, които са специалисти по ин витро политически проекти, отговорите са болезнени. Защото вдигат завесата на "организираната олигархично-медийна НПО политическа група", за която от месеци говори ДПС. Доказват, че зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев е прав като заяви в интервю за БЛИЦ TV, че обвиненията срещу Пеевски са скалъпени в офисите на "Капитал". И даде три доказателства за това: абсолютната несъстоятелност на обвиненията, участието на лобисти в процеса и признанието на Илиян Василев. Ден, преди да се обявят санкциите, той съобщи, че се очакват "благи вести от Вашингтон". Което означава, че кръгът е знаел много по-рано.

Истината за компромата дава още по-голяма тежест и на разкритията, направени от Хамид Хамид, който подробно обясни участието на лобиста Маршъл Харис в скалъпеното обвинение. В САЩ лобизмът е законен и е бизнес. Но, след като лъсна истината у нас,  идва и въпроса: Кой плати на Харис?

Когато Делян Пеевски дари 10 милиона лева за животоспасяващи апарати в началото на пандемията, партиите се правеха, че такъв човек не съществува, а кръгът "Капитал" реши да заформи скандал защо помощта е през личната му фирма, а не през сметката му като физическо лице. Когато Пеевски, заедно с Цонев и Хамид Хамид, свалиха данъците за детски храни и книги, грантаджиите се вторачиха в  отсъствията му от парламента. Когато Пеевски и от Народното събрание се отказа, започнаха да го издирват от Дубай до Боровец.

Всеки път щом дойдат избори ин витро лаборантите започват да бъркат отвари с два етикета: ДПС и Пеевски. Но вече става ясно, че отровните киселини, които произвеждат, може да изгорят собствените им ръце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай