ВОЛЯ: Камерите да се включват при преброяването на бюлетините

Депутатите на Марешки внесоха допълнение на Изборния кодекс

ВОЛЯ: Камерите да се включват при преброяването на бюлетините | StandartNews.com

ПГ на ВОЛЯ внесе допълнение на Изборния кодекс, чрез които се цели максимална прозрачност на изборния процес. Депутатите на Веселин Марешки предлагат всяка избирателна секция да бъде оборудвана с видеокамери, които да се включват след като ЦИК обяви края на изборния ден. По този начин всеки гражданин ще може да проследи онлайн броенето на бюлетините, отчитането на действителните и недействителните гласове, попълването на протокола, опаковането на изборните книжа и материали.  Избирателните комисии ще имат задължението да предоставят за съхранение записите на областната, съответно на общинската администрация, заедно с останалите книжа и материали. Архивът трябва да се съхранява 4 години, а при спорове – и повече.
 ВОЛЯ също така предлага камерите да бъдат насочени по такъв начин, който да гарантира цялостното наблюдение на работата на всеки член на съответната комисия. Гражданите, които установят нередности при преброяването на бюлетините могат да се ползват от правото си да сигнализират, за да бъдат направени съответните проверки.
„Съобразихме се с опасенията на ЦИК, че целодневното наблюдение на комисиите може да наруши човешки права, затова прецизирахме предложението си камерите да бъдат включвани след края на изборния ден. Всеизвестно е , че подозренията за манипулации са именно в процеса на броене. Нашата мярка гарантира прозрачност на изборния процес“, коментира председателят на ПГ на ВОЛЯ Гергана Стефанова.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай