ВОЛЯ бойкотира срещата при президента за Изборния кодекс

От ВОЛЯ са убедени, че машинното гласуване няма да допринесе с нищо за прозрачността на вота...

ВОЛЯ бойкотира срещата при президента за Изборния кодекс | StandartNews.com

ВОЛЯ няма да изпрати свои представители на срещата при президента по повод Изборния кодекс. Депутатите смятат, че този разговор е закъснял и върви след събитията. Ще припомним, че вчера в парламента на първо четене вече бяха  гласувани важни поправки в Кодекса. Сред тях и предложението на ВОЛЯ за видеонаблюдение в секциите.

„Смятаме, че и тази среща ще бъде употребена за пиар на БСП. Жалко, че държавният глава се оставя да бъде използван от една партия, пък било и тази, която го избра на този пост. Както вече казахме, нямаме нищо против той да ни краде идеите, както стана с тази за  видеонаблюдението, но поне да не си ги приписва за свои. Не виждаме никакъв смисъл от тази среща, при положение, че президентството беше поканено да присъства на работата на правната комисия, когато се обсъждаха същите теми. Тогава обаче Радев не дойде, нито изпрати свой представител. Сега изведнъж се заинтересува. Явно причините са други. Ние не искаме да сме масовка в леви сценарии”, коментира председателят на ПГ на ВОЛЯ Гергана Стефанова.

От ВОЛЯ са убедени, че машинното гласуване няма да допринесе с нищо за прозрачността на вота. Депутатите от групата са за въвеждане на електронното гласуване, при условие, че има сто процента гаранция срещу фалшификации на изборния резултат и невъзможност за упражняване на корпоративен или купен вот. Според ВОЛЯ, честността на вота може да бъде гарантирана единствено с включени камери по време на броенето на бюлетините.

От  партията на Веселин Марешки изразяват недоумението си защо 30 години никой не е посмял да въведе тези промени. „Явно трябваше в парламента да влезе една анти-системна партия като нашата, за да ги предложим. Нагласите на народа отдавна са в тази посока, но никой, освен нас, не искаше да ги чуе”, коментира Стефанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай