Волгин излезе на фронта! Каза кое ще съсипе Борисов

Поредно негово ексцентрично изказване

Волгин излезе на фронта! Каза кое ще съсипе Борисов | StandartNews.com

Фактът, че мнозина българи привиждаха в Борисов мечтаната "твърда ръка на Путин" и носталгията по Тодор Живков му носеше дивиденти.

Петър Волгин пише знаков анализ във вестник Ретро, в което посочва, че скоро двойната игра на Борисов може да приключи:

"Докато беше премиер, лидерът на ГЕРБ много добре успяваше да лавира между интересите на Великите сили. Построи „Балкански поток“, но купи и американски самолети. Когато се разрази истерията „Скрипал“, не изгони нито един руски дипломат. След време обаче изгони. Борисов правеше всичко възможно, за да поддържа добри отношения и с Брюксел, и с Вашингтон, и с Москва. И това му носеше дивиденти не само на международното поле.

Със сигурност поне една част от пребиваването му на политическия връх се дължи тъкмо на умерената му външна политика. Като цяло българите сме разумни хора. Не обичаме крайностите. Логично е много български гласоподаватели да са подкрепяли ГЕРБ именно защото лидерът на партията не изпадаше в крайности по външнополитическите теми. Борисов не се опитваше да се държи като полски или прибалтийски политик по отношение на Русия.

Не изпадаше в истерична русофобия, подобно на редица други партийни деятели, принадлежащи към „жълтопаветния“ политически спектър.

В последно време обаче Бойко Борисов се държи по съвсем различен начин. Напук на цялото си досегашно поведение в момента размахва русофобското знаме със страстта на активист от „градската десница“. Метаморфозата на Бойко Борисов от стриктното му изпълнение на всеки руски интерес в България и подлагането му до самоунижение на Кремъл до лицемерно звучащите му в момента изявления срещу Путин не убягва на най-бетонната колона последователи на Русия.

Ако в партията на Борисов действително мислят, че коленопреклонният евроатлантизъм и бесноватата русофобия ще им помогнат да спечелят изборите, те дълбоко са се объркали. Да, избиратели с подобна нагласа има. Да, у нас има хора, които всяка вечер поглеждат под леглата си, за да се уверят, че там не са се скрили руски шпиони, изпратени лично от Путин.

Само че тези избиратели, първо, не са много (за щастие!) и, второ, те от години гласуват за „умнокрасивите“ партии. Тази малочислена група хора отдавна е обявила Борисов за „човек на Москва“ и не иска да чуе за него. Той няма никакъв шанс да накара такива персонажи да гласуват за него.

Единственото, което може да произтече от показната му русофобия, е да отблъсне немалко нормални избиратели. Съвсем логично ще бъде, ако хора, подкрепяли досега ГЕРБ, на предстоящите избори гласуват за други политически сили, които не изпадат в истерия всеки път, когато се спомене Русия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай