Военният министър с тежки думи за армията. Колко са пенсионерите?

И няма как да има повишаване на доходите, силна икономика, ако няма сигурност

Военният министър с тежки думи за армията. Колко са пенсионерите? | StandartNews.com

Трябва политическа стабилност, за да може цялата система за национална сигурност в България да бъде стабилна и да преодолее наличните дефицити, посочи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков в интервю за Нова телевизия.

Той заяви, че армията е пред колапс, със старо оборудване, а някои структури са на ръба на оцеляването. Военновъздушните сили (ВВС) са една от тези структури и ситуацията е критична. Според Заков причините са, че в миналото армията е била употребявана за политически цели, системно е недофинансирана, и са били вземани погрешни решения, което е довело до натрупване, трудно преодолимо в рамките на няколко месеца.Над 10 процента са пенсионерите в нея.

По повод закупуването на нови осем изтребителя от САЩ, министър Закон коментира, че проектът е много ключов, част от модернизацията на армията, и е първият за по-високотехнологично въоръжение. По думите му той ще вкара ВВС в 21-ви век, а с това и цялата армия.

Заков добави, че парите за тези изтребители до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната и те не могат да бъдат ползвани за други цели. Според него съществува риск да бъде провален договорът за нови изтребители, определи го като „политически“ - зависи от ситуацията в България, изборите, дали ще има редовно правителство, парламент, който да е достатъчно дълго работещ, за да приеме проекта за инвестиционен разход. „Всяко забавяне на този процес поставя под риск способностите на ВВС“, посочи той.

„Няма как да има сигурност без да има армия. И няма как да има повишаване на доходите, силна икономика, ако няма сигурност“, каза Драгомир Заков.

Относно отношенията между България и Русия министърът в оставка коментира, че в дипломацията е много важен принципът на равнопоставеност и реципрочност.  Според него, за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас. „Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България“, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай