Водната стратегия готова до края на февруари

Водната стратегия готова до края на февруари  | StandartNews.com

София. До края на февруари или началото на март ще бъде изцяло готова водната стратегия, което ще позволи реформиране на сектора и решаване на дългогодишните проблеми в него. Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева по време на срещата между правителството и бизнеса в НДК.

 

Предстои изкарване на собствеността от активите на сегашните ВиК оператори и превръщането на инфраструктурата в публично общинска и публично държавна собственост. Така услугата ще остане в обхвата на новите водни оператори, а за собствеността ще се грижат водните асоциации, обясни Терзиева. До седмицата трябва да бъде изготвен и правилникът за работата им, тъй като те са учредени отдавна, но без да извършват реална дейност до момента.

 

По този начин най-накрая ще стартира дългоочакваната водна реформа. Освен да намали загубите на вода, които към момента са средно 65 процента средно за страната, целта на тази реформа е и да осигури достъп на всички граждани и намали водните режими.

 

23 милиона лева ще инвестира през тази година регионалното ведомство в строителството на язовирите "Пловдивци", "Луда Яна", на рехабилитацията на язовир "Студена" и изграждането на пречиствателна станция към него.

 

20 милиона лева са предвидени в правителствената инвестиционна програма на правителството за развитие на регионите и борбата срещу безводието.

 

Още 50 милиона лева от тази програма ще отидат за рехабилитация на регионални пътища. За да се подобри изцяло качеството на пътната мрежа обаче е нужно за напред всяка година да се инвестират между 70 и 150 милиона лева, категорична бе Терзиева.

 

През тази година предстоят завършването на АМ "Марица", отсечката между Сандански и Кулата на АМ "Струма" и обходният път на Враца и Западната дъга на Софийския околовръстен път. По този начин в края на година ще имаме изцяло изградени 90 км нови пътища, обясни Терзиева.

 

Предстои стартирането на проектите на изграждане на пътя Калотина - София, Мездра - Ботевград и два участъка от лот 3 на АМ Струма с обща дължина 40 км. 200 милиона лева ще бъдат инвестирани и по програма Транзитни пътища 5 за обновяване на най-лошите участъци на АМ "Тракия" и пет други отсечки.

 

През следващия програмен период е предвидено да бъдат инвестирани 127 милиона евро в културни, природни и туристически забележителности, които имат потенциал за привличане на повече туристи, икономически растеж на регионите и повишаване на заетостта, допълни Терзиева.

 

Министър Терзиева обяви, че в момента се разглеждат няколко кандидата за овакантения пост на зам.-министър във ведомството, след като Добромир Симидчиев, който отговаряше за реформата във водния сектор, подаде оставка.

"Съвсем скоро ще намерим негов заместник, за да продължи по възможно най-добрия начин водната реформа", допълни министъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай