Петък,

Външно с остра реакция към Македония заради наш евродепутат

От: Иван Ангелов -
948
Външно с остра реакция към Македония заради наш евродепутат
A
A
A

Българското външно министерство изразява силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май – Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани. Това се казва в позиция на МВнР.

По-рано днес Ковачев, Врабевски и още трима души не бяха допуснати от граничните власти на Република Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите българските воини край Ново село.

От МВнР посочват, че събитието по повод празника се организира традиционно от години насам в Ново село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” чрез церемония на българското военно гробище със заупокойна панихида.

За първа година церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви, на която присъстваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и ученици от България, се казва в позицията на външното ни министерство. Оттам отбелязват, че българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години е било възстановено именно със средства на Фондация “Българска памет”.

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония, заявяват от МВнР.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, МВнР подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения, се казва още позицията на българското външно министерство.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията