ВМРО с решителен ход след драмата пред президентството

Шахта проби шасито на автомобил и само по чудо няма пострадали хора

ВМРО с решителен ход след драмата пред президентството | StandartNews.com

Общинският съветник от ВМРО и председател на групата съветници на ВМРО в СОС Карлос Контрера още утре пуска сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на СОС Георги Георгиев за пълен одит на състоянието на шахтите в столицата.

Повод за това е вчерашният „инцидент“ пред президентството, при който шахта проби шасито на автомобил и само по чудо няма пострадали хора. Веднага след разпространеното в социалните мрежи видео Контрера реагира остро в профила си във Фейсбук и осъди липсата на адекватен контрол от страна на инспектората към общината.

„Не за първи път необезопасен капак на шахта или линеен отводнител става причина за ПТП. Липсват данни за системен контрол за техническото състояние на тези съоръжения, които са публична общинска собственост. Що се отнася до вертикалните и линейните отводнители е безспорно, че те са собственост и се поддържат от Столична община, докато за капаците на шахтите, разположени върху улици и тротоари, отговорността е на експлоатационните дружества, а контролът е в правомощията на СИ“, пише в писмото общинарят от ВМРО.

Контрера припомня в детайли от ситуацията и обръща внимание на факта, че в много столични райони този проблем стои на дневен и неведнъж са ставали инциденти заради занемарени или липсващи капаци на шахти.

„За съжаление има столични райони, където капаците на шахти и отводнители са в лошо състояние или направо липсват, а не се вземат своевременни мерки за отстраняване на проблемите. Това води до инциденти, като в някои от случаите пешеходци претърпяват тежки падания и съответно травми, които водят до съдебни дела за обезщетения срещу СО“.

Припомняме, че преди известно време самият общински съветник спаси и помогна на възрастен мъж, който беше пропаднал в шахта в София.

Текст на сигнала:

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

СИГНАЛ

от

КАРЛОС КОНТРЕРА – ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПКОРС към СОС

относно: извършване на пълен одит на техническото състояние на шахти и линейни отводнители на територията на 24-те столични района;

Уважаема госпожо кмет,

На 02.09.2023г. около 15.00 ч. на площад „Ал. Буров“ лек автомобил претърпява инцидент в резултат от необезопасен капак на линеен отводнител, който отскача при контакта с предна дясна гума, откача се от болтовете и се врязва в купето на автомобила между таблото и пътническата седалка до мястото на водача. Автомобилът с посока на движение от ул. „Съборна“ в посока бул. „Цар Освободител“ спира аварийно непосредствено след фонтана. Чрез спешен телефон 112 са уведомени Пътна полиция – СДВР и Столичен инспекторат. Инцидентът е регистриран от Пътна полиция и Столичен инспекторат.

Не за първи път необезопасен капак на шахта или линеен отводнител става причина за ПТП. Липсват данни за системен контрол за техническото състояние на тези съоръжения, които са публична общинска собственост. Що се отнася до вертикалните и линейните отводнители е безспорно, че те са собственост и се поддържат от Столична община, докато за капаците на шахтите, разположени върху улици и тротоари, отговорността е на експлоатационните дружества, а контролът е в правомощията на СИ.

Въпросът за състоянието и дефектите на този тип инфраструктура многократно е повдиган, спорадично са правени проверки, но прави впечатление липсата на системност в наблюдението на състоянието на капаците на шахти и отводнители. Основно като метод на работа се разчита на сигнали на граждани, които по компетентност се препращат към експлоатационните дружества в по-голямата си част. Този подход води до съществени в проблеми в някои части от уличната и тротоарната мрежа, като най-честите случаи са на капаци с нарушена цялост или въобще липса на капаци. Случаят пред Президентството с капака на линейния отводнител попада точно в категория капак с нарушена цялост, за което е следвало районната администрация или СИ при обход и текущ контрол да сигнализират до Направление „Обществено строителство“. От кадрите се вижда и че самият отводнител не е почистен, което е задължение на сметопочистващата фирма по възлагане от СО.

За съжаление има столични райони, където капаците на шахти и отводнители са в лошо състояние или направо липсват, а не се вземат своевременни мерки за отстраняване на проблемите. Това води до инциденти, като в някои от случаите пешеходци претърпяват тежки падания и съответно травми, които водят до съдебни дела за обезщетения срещу СО.

Считам, че липсата на системен подход води до подобни ситуации. Затова предлагам да бъде разпоредено от Вас чрез издаване на заповед във всички 24 столични района да се извърши одит (проверка) на състоянието на капаците на шахтите и на отводнителите, разположени на публична общинска собственост. За целта предлагам със заповед във всеки столичен район да бъде сформирана комисия, съставена от представители на районната администрация, Столичен инспекторат, Направление „Обществено строителство“, които да проверят на терен състоянието на капаците, да се отбележат несъответствията и с протокол по компетентност стопанисващите съответните съоръжения да отстранят нередовностите.

Моля да бъда уведомен писмено за предприетите действия.

С уважение:

Карлос Контрера

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай