Вторник,

ВМРО: Не искаме медиите да превеждат македонския

От: Редактор -
172
ВМРО: Не искаме медиите да превеждат македонския
A
A
A

ВМРО изпрати писмо до СЕМ , в което настояват да се прекрати практиката в част от българските медии да превеждат македонския език и интервютата на хора от Северна Македония.  Според тях това не е редно, тъй като     „македонският“ бил констатиран от научните среди като регионална норма на българския език и подобни практики подривали официалната държавна позиция.

В него те цитират и конкретни примери за предавания в национален ефир, които разпространяват антибългарски позиции и пропаганда по актуалния казус с ветото, което България наложи на РС Македония за членство в ЕС.

 „Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност.

Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България.

Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия.“,казва те в позицията си.

От ВМРО призовава СЕМ да направи нужното тези практики да бъдат прекратени, като подчертават, че това не е опит за политически натиск от страна на депутатите или ВМРО, както и начин за намеса в редакционната политика на медиите.

Това е принципна позиция, базирана на официалната държавна, както и на доказани от научните среди констатации.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички