Властта не иска таван от 2,70 лв. за гориво, обяснява депутат

Предложението на ГЕРБ е "поредната сензация" и би означавало фалит на всички търговци

Властта не иска таван от 2,70 лв. за гориво, обяснява депутат | StandartNews.com

ГЕРБ внесоха вчера в Народното събрание проекторешение за въвеждане на таван на горивата от 2,70 лева за литър.

Според депутата от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев предложението на ГЕРБ е "поредната сензация" и би означавало фалит на всички търговци и дефицит на горивата.

"Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лв., докато прави огромни оперативни разходи? Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това означава да тегли огромни кредити", смята Сабрутев.

Народните представители създадоха двe временни комисии в Народното събрание. Едната ще трябва да разследва доставките на суров петрол до "Лукойл Нефтохим Бургас" и защо цената на горивото е толкова висока. Другата трябва да установи всички факти и обстоятелства около изграждането на "Южен поток", "Балкански поток", както и защо е забавено изграждането на интерконектора с Гърция.

"Дебатът протече около 4-5 часа и беше абсолютна загуба на време. Дали тези комисии могат да свършат работа - мисля, че не. Парламентът не е разследващ орган, ние не сме прокуратура. Говорейки за горивата, вместо парламентът да извършва работата на Комисията за защита на потребителите, трябваше навреме да се смени състава на регулатора, така че той да поеме своята функция", разказа пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

По думите му комисията не предприема никакви действия за регулиране пазара на горивата. КЗК има възможност да налага глоби в размер до 10% от годишния оборот, подчерта Сабрутев. "Имаме инструментариума, имаме законодателството, но сякаш регулаторът работи с широко затворени очи. Колегите от ГЕРБ парадират с някакво левче, което се губело, но в същото време КЗК се ръководи от тях. Не подават сигнал, комисията не се самосезира", допълни той.

Процедурата за избор на ново ръководство регулатора е отворена, но парламентът е към своя край, смята Венко Сабрутев. "Парламентът в последните седмици реално не работи, защото новото управляващо мнозинство в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не влизаше в зала. Парламентарните комисии също не могат да започнат работа, защото няма кворум", заяви депутатът.

На въпрос защо "Булгаргаз" рязко повиши цената на природния газ за юли, Венко Сабрутев обясни, че на световните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти заради войната в Украйна.

"Пускането на газовата връзка с Гърция ще ни даде възможност да ползваме пълното количество на азерския газ, което ще е в пъти по-ниско от тази на "Газпром". Това е конфиденциална информация, която ни беше споделена на закрито заседание в парламента, но твърдо заявявам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска", каза Венко Сабрутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай