Вижте коментарите след оставката на Петков

Наследнък се решава във вторник, рокадите във властта започнаха

Вижте коментарите след  оставката на Петков | StandartNews.com

Ден след като премиера Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков, коментарите по случай са повече от оскъдни.

Вчера зам.шефат на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че причината е недоволство на премиера от темпа на работа в социалното ведомство. Малко по-късно колегата му от ДПС Хасан Адемов заяви че „това е опит за отпушване на напрежението в социалната сфера“ и определи новината като изненадваща. След него се изказа зам шефът на НС Валери Симеонов, който също заяви, че не знае за оставката , но във вторник се събира Съветът на коалицията, за да решава за ремонтите във властта.

ДНес сутринта председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов и зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, коментираха пред БТВ, че  не са знаели предварително за отстраняване на Бисер Петков.

„Изненадан съм, но не до край, можеше да се предположи", каза Манолов, загатвайки, че е имало вероятно някаква сериозна причина за това премиерът да поиска оставката на Петков.

Бисер Петков отдавна е на точката на дузпата, обикновено след избори някой началник винаги дава фира, въпросът е кой да е той, каза Манолов. Според него със водния режим в Перник логично е това да е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, но тя била политически фактор, а Петков не е.

По думите на Манолов министърът имал душмани и в кабинета, и в собственото си ведомство, но най-слабата му страна била, че не можел да комуникира успехите си.

Бранков се опита за защити министъра, като заяви, че Петков не е виновен за проблема с болничните и за скандала с втората пенсия.

Оставката на Петков трудно би предизвикала напрежение, освен това  за първи път от много време Борисов прави нещо без принуда и прочиства властта. Това каза за "Фокус" политологът Първан Симеонов. Според него оставката прилича на част от това, което Борисов напоследък почва да прави – прочисване и в партията, и във властта.

След победата на местните избори, властта лекичко попрекали с някои неща - първият ден болничен, лицензионния режим за  Аир Би и други, така че Борисов в типичния си стил се усети накъде вървят нещата, каза Симеонов. Според него дори при тези по-малки протести на майките, е решил просто да даде жертва.

Думите обаче бяха опровергани от протестиращите майки, защото те излязоха със специално писмо до премиера, в което настояват да не се маха министъра, защото е единственият, който е направил най-много за хората с увреждания.

Бисер Петков за пореден път е в оставка, след като на два пъти сам я подаде, но премиерът не я прие. Петков още преди седмици подсказа, че около него има напрежение след като на практика абдикира от дискусията за болничните и отказа НОИ да е арбитър в спора.  

Със сегашното решение на премиера на практика започва ремонта както в кабинета, така и в партията. Нещо, за което Борисов говори отдавна. Неговият приоритет, както вече обяви многократно, за следващата година са доходите и очевидно е ришил да проветри старите кабинети.  

За наследник на поста вече се завъртя името на бившия царски министър Христина Христова, която е сега съветник в парламента.

Очевидно Борисов ще търси за поста експерт от системата по доходи и пенсии, а европейските и национални социални програми ще останат в ръцете на най-големият спец в министерството – Зорница Русинова. Тя поема и изпълнението на цялата амбициозна програма за връщането на българите в чужбина.      

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай