Вицепрезидентът: Недопустим е изразът "гнили ябълки"

Вицепрезидентът: Недопустим е изразът "гнили ябълки" | StandartNews.com

Маргарита Попова иска свикване на КСНС за социалните въпроси

София. "Като човек с повече от 20 години стаж в съдебната система никога не съм си позволявала да използвам такъв език. Да наричам колеги "гнили ябълки". Не приемам такова отношение на който и да било посланик към българска институция", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по бТВ.

Тя е убедена, че е настъпило времето да продължим с решаването на проблемите в съдебната система след един очевиден застой през периода 2012-2104 г.

"Сега има силна заявка реформите да продължат, но без да наричаме колегите в системата "гнили ябълки". Като говорим за "гнили ябълки" нито реформата ще стане по-бързо, нито съдебната система ще се подобри", категорична бе Попова.

Вицепрезидентът призова да се помисли да се свика Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ към държавния глава, на който да бъдат обсъдени въпросите на социалната политика.

"Едно нещо не беше казано до момента и аз искам да го кажа сега. Виждам 2 неща, за които е задължително и крайно време да говорим вече. Това е бедността та хората и притъпената социална чувствителност на елитите", каза Попова.

Тя отбеляза, че в България сме свикнали да говорим за състоянието на народа през призмата на икономиката, но отчитането на цифри далеч не е достатъчно, за да обясним истинското състояние на нещата. "Живеем в свят на глобализираната икономика. Живеем в свят, където всичко е глобализирано и всичко е стока, която може да се продаде, но забравихме да говорим за националната идентичност и нематериалното", заяви Маргарита Попова.

Вицепрезидентът подчерта, че сме "забравили да изпълним със съдържание записаното в Конституцията, че България е социална държава".

"Трябва да се свика Консултативен съвет по национална сигурност към президента по въпросите на социалната политика", категорична е Попова. Тя отбеляза като положителен момент, че правителството на Бойко Борисов е проявило социална чувствителност преди Коледа, но с раздаването еднократно на пари на калпак не се прави социална политика.

"Липсва ни единен център, който да използва науката, а разполагаме с добри експерти в БАН. Липсва ни визия, чувствителност и структурна реформа. Социалната политика е тежка политика, особено в един бързо променящ се свят", категорична е Маргарита Попова, която акцентира върху проблема, че елитите, не само у нас, но и по света, се самозабравиха, прескочиха мярката и издълбаха пропаст между себе се и народите, давайки пример със световния икономически форум в Давос, където "пристигат с частни самолети".

Вицепрезидентът смята, че днес сме свидетели на коренна промяна в световен план. Тя приема тезата на бившия държавен секретар на САЩ г-н Хенри Кисинджър, според когото "светът се пренарежда".

"От богатството се връщаме към разума. Нашето столетие започна кърваво. Животът няма да ни пощади. Отново на преден план ще излязат религиите и ще трябва да се научим да живеем заедно", смята Попова.

Попитана за неотдавнашните кървави атаки в Париж, при които загинаха десетки хора, включително 12 журналисти от редакцията на известно сатирично списание, тя каза, че не би казала "Аз съм Шарли".

"Мимолетната емоция на тази красива картина на дефилиране на европейските лидери е хубава картина като солидарност, но аз съм човек на разума. Мисля си по-често за това, защо се стигна до там. Защо тези млади хора бяха надъхани, за да извадят автоматите? Въпросът е много комплексен. За съжаление след парада в Париж елитите започнаха да мислят не как да защитят свободата на словото, а повече за сигурността", заяви Маргарита Попова.

Вицепрезидентът категорично отхвърли твърденията, че с държавния глава Росен Плевнелиев гледат в различни посоки. "Не гледаме в различни посоки с президента. Конституцията не позволява това", заяви тя и добави: "Но е полезно да се чуват гласовете и на двама ни. Огромна част от българския народ иска да чува това, което говоря аз".

"Нямаме разнобой, но има хора, които искат да има такъв", каза Попова. За нея е важно да има стабилна администрация на "Дондуков 2". "Никога не съм се противопоставяла на президента да не прави нещо. Смятам обаче, че редом с въпросите, които той поставя за разглеждане, е добре да бъде обърнато внимание и на проблемите, които аз посочвам. Тя даде примера с предложението си за свикване на Консултативен съвет за националната сигурност. "Бях понякога лош пророк. От 2012 г. говоря за проблемите на националната сигурност и вие виждате каква е ситуацията днес...", уточни Попова.

Тя заяви, че живеем в много динамична среда и 2 години са твърде голям срок, за да се правят планове от сега.

"В тази динамична обстановка могат да се случат много неща. Вторият мандат е нещо, за което през ум не ми минава. Искам да се посветя на децата, учителите, работата с Българския червен кръст и хората като цяло", заяви вицепрезидентът и добави: "Това е истинският живот".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай