Вигенин притеснен за нашите в Украйна

Вигенин притеснен за нашите в Украйна | StandartNews.com

Налагането на икономически санкции срещу Русия ще засегне силно България. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин по повод намерението на Европейския съюз да окаже натиск заради ситуацията в Украйна.

 

"Русия е основен наш търговски партньор и оттам идват енергийните ресурси за страната", посочи Вигенин. По думите му страната ни ще защитава този икономически интерес пред останалите страни членки на ЕС. "България трябва да поиска и гаранции за сигурността и правата на българското малцинство в Украйна", посочи още външният министър. По думите му именно тревогата за нашите сънародници там е била причината той да посети Украйна. Вигенин заяви, че е учуден от критиките за тази визита, дошли от БСП и ДПС.

 

При срещата си с временния президент на Украйна Александър Турчинов външният ни министър е получил уверения, че спорният Закон за отмяна на малцинствените езици няма да влезе в сила. "България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но ще отстоява и своите интереси", заяви външният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай