Вигенин няма да реабилитира служители на ДС

Вигенин няма да реабилитира служители на ДС | StandartNews.com

София. "Всички български граждани, които пътуват и пребивават в Турция, да избягват струпвания на хора и да се въздържат от посещения в централните градски части", предупреди Кристиан Вигенин, външен министър на България, в предаването „Лице в Лице" по бТВ.

Министърът препоръча пътуващите за Турция да следят съобщенията, които се публикуват на интернет сайта на ведомството, както и да се регистрират в рубриката "Пътувам за".

"Ние, както и Европейският съюз, сме притеснени от растящото насилие в страната. Същата загриженост изрази и представителя на ЕС Катрин Аштън", каза Вигенин.

"Не предвиждаме разговори с Ердоган, но приветсваме променения тон на турските власти, имайки предвид изявленията на премиера и вицепремиера", допълни външният министър, и спомена, че събитията ще окажат влияние върху разговорите между ЕС и Турция за евентуалното влизане на страната в съюза.

"Не съм казвал, че ще реабилитирам, изпращам като посланици бивши служители на ДС. За съжаление позволих да бъда вкаран в този дебат". Това каза Кристиан Вигенин по повод публикациите, че той възнамерява да възстанови на работа освободените дипломати поради принадлежност към бившата Държавна сигурност. Според него "тези хора трудно могат да бъдат лицето на България в чужбина".

"Готови сме да ускорим разговорите и работата по договора с Македония", коментира Вигенин посещението си в Македония. „Нямаме разлика в позицията по Македония с президента и бившото правителство, но има изненада от рязката промяна в тази позиция"

"Дадох сигнал на колегата Поповски, че трябва да създадем благоприятна атмосфера за работа по договора между нас. Договорът между България и Македония трябва да узакони реалностите", продължи външният ни министър,

"Искаме да имаме гаранция от страна на Македония, че тя няма да има претенции, териториални или други, относно съществуващото, според Македония, голямо македонско присъствие в България."

Относно отношенията с ЕС, Вигенин коментира, че неговото министерство би искало да развива много по-активна политика със страните-членки в ЕС, както и с Балканите и Югоизточна Европа. "Ще има приемственост във външната ни политика. Ние сме отговорна страна, член на ЕС и НАТО."

Министърът прогнозира скорошна среща с посланиците в България, на която да разясни програмата на кабинета.

"Темата Шенген остава. Това е важен въпрос и ние ще работим много тясно с вътрешния министър по тази тема", допълни Кристиан Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай