Вигенин се оттегля от евролистата на БСП

Бившият външен министър отрече причината да е драмата Станишев-Йончева

Вигенин се оттегля от евролистата на БСП | StandartNews.com

Изненадващо бившият външен министър, бивш евродепутат и изявен международник на БСП Кристиан Вигенин се оттегли от червената листа, въпреки многото номинации.

Вигенин отрича този му ход да е свързан по някакъв начин с труса в партията от съботния пленум, когато социалистите се разделиха във вота за Елена Йончева и Сергей Станишев, но в крайна сметка избраха журналистката с двайсетина гласа преднина. Вигенин съобщи за решението си в писмо до всички социалисти в партията, в което обяснява аргументите за решението си да се откаже от Европарламента и да си остане народен представител у нас.

Социалистът благодари на около 100 общински и районни организации, които са издигнали кандидатурата му. "Обръщам се и с думи на отговорност. След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България в следващите няколко години, аз взех своето решение - оставам тук! Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в Европарламента, който напуснах преди 6 години, за да се върна в националната политика, а сега, с натрупания опит като министър и депутат, да се опитам да постигна повече в Брюксел. Но в днешната ситуация няма място за емоции и ирационални решения", категоричен е соцдепутатът.

Сред аргументите той изтъква, че има отговорности пред избирателите си в Ямбол, обещава да работи за успешната кампания на партията и не на последно място се извинява, че като вицепрезидент на ОССЕ има много ангажименти до края на тригодишния му мандат. "Не мисля, че е редно да бъдат изоставяни такива позиции, още повече, че #ОССЕ ще връща своето значение като организация, която осигурява диалог и допринася за мира в Европа и света", пише още в писмото до социалистите Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай