Версия! Пари за Караджов довели до катастрофата в кабинета

Караджов остава само с половината пари за тази година, за да обезпечи дейностите на АПИ

Версия! Пари за Караджов довели до катастрофата в кабинета | StandartNews.com

Демонстративното напускане на трима министри от "Има такъв народ" от днешното заседание на Министерския съвет, както се разбира е заради това, че нито едно от исканията на въпросните министри за актуализация на бюджета не е било удовлетворено.

Според новинарския сайт Economic.bg Кирил Петков и Асен Васил отказали да дадат пари и на тримата напуснали - регионалния, външния и спортния министри. Особено остър обаче е случаят с Гроздан Караджов, където вероятно става въпрос за допълнителните пари, които той поиска преди месеци по бюджета на АПИ и министерството за разплащане със строителите на пътища по вече сключени договори.

В онзи момент двете лица на кабинета му обещаха, че 655 млн. лв. стари задължения ще бъдат взети от бюджета на МРРБ за бъдещите дейности тази година, а с актуализацията бюджетът на министерството ще бъде възмезден. В гласуваните днес текстове обаче тези пари липсват. Оказва се, че Караджов остава само с половината си пари за тази година, с които да обезпечи дейностите на АПИ.

Василев е заложил нещо като частична компенсация. При евентуални по-високи приходи от винетки и тол такси ресорното ведомство може да пренасочва сумите за основни и текущи ремонти, както и за поддържане на пътната мрежа в страната. Това означава, че Гроздан Караджов остава с 1,6-1,7 млрд. лв., с които да осъществи мащабния си план за ремонт и строителство на около 3000 км пътища, за които иначе му трябват поне 2,3 млрд. лв.

Стандарт откри сред изявленията на министри, че има и друг възпламеняващ момента. Той е във вчерашното предупреждение на Караджов, който коментирайки строежа на магистрала "Струма" предупреди, че този проект е знаков за бъдещето на настоящото правителство. Министърът каза, че кабинетът няма да оцелее, ако се вземе решение, което ще забави завършването на пътя в района на Кресненското дефиле.

Той заяви, че ще има среща между неговото и екоминистерството за съдбата на магистралата за участъка от около 14 км. "Твърдо против съм да започнем отначало този проект. Трябва да качим двете платна върху източния склон на Пирин. Ще поискам от екоминистъра Борислав Сандов и екипа му подкрепа, защото не вярвам, че правителството ще оцелее, ако кажем, че няма да достроим "Струма". Ако кажем, че го оставяме в бъдещето, ако съм на мястото на българите, няма да търпя това правителство", заяви Караджов.

Сандов с нищо не улесни спора, като настоя, че маршрутът на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще трябва да се проектира отново. На среща с кметове на общини той беше попитан от градоначалника на Симитли Апостол Апостолов има ли вече решение за пътя през дефилето. "Да хвърля ли бомбата!? Има решение на служебния министър на екологията Асен Личев, според което ще е нужно ново проектиране. И това решение не е обжалвано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството", отговори Сандов, цитиран от Медиапул. Гроздан Караджов отказа незабавен коментар.

Има и още два проблема, а те не са по-леки. Става дума за договорите за текущите пътни ремонти и инхаус поръчките за строителството на магистрала "Хемус" и скоростния път Видин-Ботевград. Караджов неведнъж е подчертавал, че проблемът с пътните ремонти вече е решен, докато този с инхаус договорите все още чака решение.

От изказването на Борислав Сандов стана ясно, че решението за преминаването на пътя през Кресненското дефиле ще бъде взето на коалиционен съвет. Преди това при премиера трябва да бъдат обсъдени и трите варианта с разходи и ползи по всеки един от тях преди да бъде избран, който и да е от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай