Вдигат пенсиите от следващата година

Вдигат пенсиите от следващата година | StandartNews.com

София. Възрастните хора ще се радват на по-високи пенсии от 2014 година. Възстановяване на швейцарското правило за индексиране на пенсиите от 2014 година предвижда планът Орешарски, който бе представен на разширено заседание на Националния съвет на БСП и парламентарната група на Коалиция за България.

Документът от 15 страници е озаглавен "Път към стабилизация и развитие" и бе представен пред форума лично от бъдещия премиер на левицата Пламен Орешарски. Преди финансистът да застане на трибуната, соцлидерът Сергей Станишев поздрави новоизбраните депутати и благодари на всички организации в страната за работата им по време на изборите. Отчетите на резултатите социалистите ще разгледат на следващ свой пленум, стана ясно от думите на соцлидера.

"Кризисната ситуация в страната налага да заработим спешно за отстояване на предизборната ни програма, каза Станишев на своите. Всеки ден трябва да се доказваме, предупреди червените избраници социалист номер 1. И обяви, че в плана Орешарски има три основни блока - спасяване на икономиката и стабилизиране на страната, приемане и изпълнение на следващия бюджет и дългосрочни мерки, които, по думите му, няма да се усетят от хората толкова бързо, но ще имат решаващо значение за развитието на страната в следващите години. Според експертната програма ще бъде установено трайно съотношение между минималния и максималния осигурителен доход 1:10. Така ще се подобрят приходите и ще се установи естествен механизъм за определяне на максималния размер на пенсията.

В плана Орешарски се предвиждат и гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на две години осигурителен стаж или възраст. Социалните плащания на хората с увреждания ще бъдат обвързани към линията на бедността и ще заменят досегашното съотношение към гарантирания минимален доход. Още в първите дни на кабинета Орешарски обаче вероятно ще бъде замразена цената на електроенергията и ще се търсят механизми за нейното поевтиняване. Задължително ще бъде въведена двутарифна система с по-ниски цени за определен минимум използвана електроенергия.

Лекарствата също ще поевтинеят, защото ще бъде променена политиката на ценообразуване и ще бъде овладяна "тенденцията на повишение на цените".

За фирмите няма да има режим на глоби и санкции, а те ще бъдат заменени с предписания при допуснати нарушения от формален характер. Така недостигът на данъчни приходи няма да се запълва с глоби и санкции, а те ще идват едва след неизпълнение на дадените предписания. Държавата ще има координираща и регулираща роля в икономиката, а чрез спешни промени в ЗОП ще се въведе прозрачност и гарантиране на равни условия за участие и разширяване на кръга от фирми. В сферата на труда ще бъде въведена минимална часова работна ставка и по този начин хората ще могат да работят на две или три места.

Дребните и средните земеделски производители ще имат също право на европейско финансиране за стопанствата си до 10 декара чрез осигуряване на субсидия до 1500 евро на стопанство. Ще бъде въведен таван на субсидията до 300 000 евро на стопанство като освободените средства ще бъдат преразпределени за други ферми, обвързани с производството. Ще има и таван на таксите за висшите учебни училища и подготвен нов закон за предучилищната подготовка и възпитание.

Структурните промени в правителството ще се състоят в сливане и окрупняване на отделни министерства и централни ведомства. Ще бъде преразгледана дейността на 136 държавни и национални агенции. Задължително ще се намалят и голяма част от таксите за оказваните публични услуги. Министрите ще бъдат задължени да присъстват в парламента при обсъждания на законопроекти, отнасящи се до техния ресор.
От БСП се ангажираха в парламента да заработи комисия Гражданско общество. Тя ще цели да си партнира активно с неправителствения сектор и гражданските организации.

 

Блиц с Орешарски
Данъчната ни система е най-добрата в Европа

- Господин Орешарски, на чия страна ще сте, ако трябва да избирате да има пари за майките или дефицитът в бюджета?
- Дай Боже да има пари.
- Но коя е по-добрата позиция?
- По-големият дефицит го плащаме пак ние.
- И все пак майките или пак да затегнем коланите.
- За какво затягане на коланите говорите. През последните няколко години ние така ги разпуснахме, че съсипахме всичко. Откъде този мит за затягане. 4 години сме на дефицитно финансиране, расте дългът и вие ме питате дали да не вземем заем. Ами ние 4 години сме на заеми.
- Договаряли ли сте с ДПС и "Атака" как да изглежда кабинетът?
- Не сме договаряли нищо. Преди малко Националният съвет на БСП утвърди програмни насоки, които са основа за разговори. Т.е. до този момент разговори не сме водили. Аз имам в главата си имена на експерти, защото все пак съм от тази гилдия.
- Какви ще бъдат промените в структурата на Министерски съвет?
- Аз не съм привърженик на структурните реформи и ако си спомняте, във вица за трите плика структурните реформи са във втория плик.
- Ще запазите ли плоския данък?
- Предстои да се дискутира с парламентарните групи, които ще подкрепят правителството. Аз лично многократно съм заявявал, че съм структурирал тази данъчна система и мисля, че тя е много добра, може би най-добрата в Европа.

(В блица са използвани въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай