Важна победа за ПП-ДБ. Техен депутат стана шеф на комисия

Изборът мина с гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, другите бяха против или въздържал се

Важна победа за ПП-ДБ. Техен депутат стана шеф на комисия | StandartNews.com

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Стою Стоев бе избран за председател на правната комисия в парламента.

Изборът мина с гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Против" се обявиха ДПС, БСП и "Има такъв народ", а "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

"Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии", каза Кристиян Вигенин от БСП и обясни, че досега те са се избирали на база постигнато съгласие между парламентарните групи или постигнато мнозинство.

"Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание от ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да правите такива сепаративни споразумения, които са против конституцията и правилника на НС. Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание", обясни Вигенин защо левицата е гласувала "против". Нямало общо с неговите качества.

"Знаете, че подобни договорки за избиране на председатели и ротиране и избиране на председатели и унизителен любовен танц между две парламентарни групи противоречи на конституцията на парламентаризма. Това, което наблюдавахме в момента и гласувахме "против", е поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент и българския народ", каза Тошко Йорданов от ИТН и обясни, че те три седмици са залъгвали хората, че ще правят правителство, а ГЕРБ са достигнали "дъното на самоунижението пред ПП".

"Сега би било доста добре, ако сега при втория мандат вземете да се съберете и единия да арестува другия, а другия да арестува пък другия, така че да предоставите радост на целия български народ", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай