Важен човек на Демократична България изчисли живота на кабинета

Плоският данък не бива да се пипа, каза Георги Ганев

Важен човек на Демократична България изчисли живота на кабинета | StandartNews.com

Колко дълъг ще е животът на управляващата коалиция при скандалите, които я тресат?

"Тази коалиция изглежда скърцаща, но такива неща могат да издържат много дълго време, защото се балансират взаимно и не се отива в крайности, които събарят цялата конструкция. Въпросът е дали тези лидери, включително Тошко Йорданов, ще намерят това балансиране, а иначе скърцания ще има непрекъснато", заяви в "Говори сега" по БНТ икономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

По думите му ситуацията е криза върху криза и каквото и да се направи няма как да доведе до спад на темпа на нарастване на цените, докато не спадне петролът на международните пазари.

"Спирането на доставки от Русия ще прати международните пазари в турбуленция. Това ще доведе до още по-голям ръст на фючърсите, почти сигурно е, че нарастването с тези 2-3 стотинки на ден ще продължи по-дълго време. Намаляването на акциза ще бъде облекчение за известно време, ще намали крайната цена за крайния потребител. Между половин и един милиард могат да намалеят приходите в държавата. Ако се намали ДДС, това няма да нали толкова крайната цена, колкото ще подобри маржовете на продавачите, производителите и парите ще останат при търговците", допълни Георги Ганев.

Той се обяви за предвидимо, по-добре установена формула, покачване на минималния и максималния осигурителен праг. Георги Ганев подчерта, че няма напрежение в коалицията по тази тема.

"Промяната на плоския данък е изключително лоша идея, богатите ще започнат да избягват плащането на този данък по всякакви законни методи. Инфлацията удря бедните много повече. Колкото по-бързо спре войната, толкова по-бързо ще спрем да обедняваме", каза още Георги Ганев.

Според него това, че Любомир Каримански беше кандидат за поста управител на БНБ няма да се отрази на работата му в бюджетната комисия. "С Любомир Каримански може да се работи", заяви Георги Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай