Понеделник,

Важен човек на Демократична България изчисли живота на кабинета

От: СТАНДАРТ -
548
Важен човек на Демократична България изчисли живота на кабинета
A
A
A

Колко дълъг ще е животът на управляващата коалиция при скандалите, които я тресат?

"Тази коалиция изглежда скърцаща, но такива неща могат да издържат много дълго време, защото се балансират взаимно и не се отива в крайности, които събарят цялата конструкция. Въпросът е дали тези лидери, включително Тошко Йорданов, ще намерят това балансиране, а иначе скърцания ще има непрекъснато", заяви в "Говори сега" по БНТ икономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

По думите му ситуацията е криза върху криза и каквото и да се направи няма как да доведе до спад на темпа на нарастване на цените, докато не спадне петролът на международните пазари.

"Спирането на доставки от Русия ще прати международните пазари в турбуленция. Това ще доведе до още по-голям ръст на фючърсите, почти сигурно е, че нарастването с тези 2-3 стотинки на ден ще продължи по-дълго време. Намаляването на акциза ще бъде облекчение за известно време, ще намали крайната цена за крайния потребител. Между половин и един милиард могат да намалеят приходите в държавата. Ако се намали ДДС, това няма да нали толкова крайната цена, колкото ще подобри маржовете на продавачите, производителите и парите ще останат при търговците", допълни Георги Ганев.

Той се обяви за предвидимо, по-добре установена формула, покачване на минималния и максималния осигурителен праг. Георги Ганев подчерта, че няма напрежение в коалицията по тази тема.

"Промяната на плоския данък е изключително лоша идея, богатите ще започнат да избягват плащането на този данък по всякакви законни методи. Инфлацията удря бедните много повече. Колкото по-бързо спре войната, толкова по-бързо ще спрем да обедняваме", каза още Георги Ганев.

Според него това, че Любомир Каримански беше кандидат за поста управител на БНБ няма да се отрази на работата му в бюджетната комисия. "С Любомир Каримански може да се работи", заяви Георги Ганев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички