Василев спасява Северозапада, как укрепва слабите региони

585 млн. евро са предвидени за интегрираното развитие на Северна България

Василев спасява Северозапада, как укрепва слабите региони | StandartNews.com

В Програмата за публична подкрепа на развитието на индустриалните области и паркове е „поет ясен ангажимент“ да се даде приоритет на развитието на северните региони на България. Това заявява вицепремиерът по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев, предаде БГНЕС.

В отговор на парламентарен въпрос дали в Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ са предвидени средства за развитието на по-изостаналата Северозападна България, Василев отговаря следното: „Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции (AttractInvestBG), е за създаване на условия за привличане и установяване на стратегически инвеститори. Програмата предвижда механизъм, който включва комбинация от безвъзмездна финансова помощ и заеми. Финансовият ресурс ще бъде предоставян чрез открити процедури. В този смисъл, крайните получатели на помощта не са предварително определени. Въпреки това, изхождайки от различната степен на икономическо развитие на регионите на страната, в програмата е поет ясен ангажимент за приоритизиране на северните региони в критериите за подбор“.

Вицепремиерът Василев подчертава, че преодоляването на регионалните различия е основен фокус на инвестициите по линия на кохезионната политика на Европейския съюз. „В рамките на програмен период 2021-2027 г. за първи път в историята на членството си в ЕС България получава допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони“, отбелязва той.

Василев припомня, че основната цел на регионалната ни политика е да се създадат устойчиви и жизнени региони, които да могат да се справят с тежката демографска ситуация в страната и съществуващото неравенство.

"Подкрепата за по-слабо развитите региони изисква систематичен и интегриран фокус чрез създаване на подходящи схеми и инструменти в демографската, образователната, икономическата, иновационната, цифровата, социалната, културната и жилищната политика. В отговор на това и в съответствие с допълнителното финансиране, предвидено в подкрепа на по-слабо развитите региони, през 2021-2027 г. ще бъде представена приоритетна подкрепа за Северозападен и Северен централен район", обещава вицепремиерът и финансов министър.

Директните инвестиции в преодоляване на регионалните различия в страната са планирани основно в Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г. (ПРР), която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

По тази линия две са направленията на инвестиции: 1. градско развитие на територията на 10 общини на големи градове; 2. териториално развитие на шестте региони за планиране в страната.

„Инвестициите за градско развитие обхващат 10 градски общини в България, основни центрове на растеж: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Тези общини образуват общо 4 градски клъстера. В Северозападен район се предвижда клъстър „Видин — Плевен”, а в Северен централен и Североизточен район „Русе - Велико Търново — Варна”, Планираното финансиране от ЕФРР за първия клъстър е в размер на 93,5 млн. Евро“, заявява вицепремиерът Василев.

Териториалното развитие на регионално равнище ще се подкрепя със средства от ПРР, с принос от всички други програми, включително от Стратегическия План по Общата селскостопанска политика и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

“В рамките на предвидения подход инвестициите за интегрирано териториално развитие на регионите в периода 2021-2027 г. ще бъдат подпомагани чрез прилагане на концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с комбинирано финансиране от различни източници. Планираните средства за районите от Северна България са в размер на 585 млн. евро, от които 213 млн. евро за Северозападния район“, добавя вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай