Васил Терзиев с ключови изказвания за бюджета в София

Нарече го “манипулация”

Васил Терзиев с ключови изказвания за бюджета в София | StandartNews.com

Общинските съветници от „Демократична България - обединение“ и независимият Борис Бонев отказват да дадат подкрепа за  бюджета на София, предлаган от ГЕРБ. Това стана ясно по време на пресконференция на “Обединени за София”, посветена на проектобюджета на столицата за 2023 г. 

Първата дума, с която бих описал бюджет 2023 е “незаинтересованост”. Незаинтересованост да чуем какво имат да ни кажат гражданите, районните кметове, опозицията с всички добри обосновани предложения, които през годините са отхвърляни едно след друго". Така изкоментира проектобюджетът 2023 Васил Терзиев – кандидат кметът на София, издигнат от “Обедини за София” на събитието

Още една дума, с която той описа проектобюджета е “безотговорност” "Безотговорност към изпълнението на заложените приоритети. Капиталова програма, която не се изпълнява консистентно от година до година, но това не пречи да има разговор за това как нямало да има пари и следва апокалипсис, ако не бъде приет. Пари има, те вече са заложени. Просто не трябва да се прехвърлят към следващата година, а да бъдат реализирани, ако има проектна готовност",каза още той.

Относно състоянието на самия бюджет, той използва думите манипулация. "Важно е да се знае всяка една цифра откъде идва, какво стои зад нея, да е обяснено каква е посоката, ако искаме този град да се подобри значително", аргументира се той. Според него всичките проекти за бюджета, прогнози, презентации трябва да бъдат налични много по-рано, да не се крият.

 

На тази тема говори и водача на листата за общински съветници Борис Бонев:

"Манипулация е думата, която описва смисъла на съществуването на ГЕРБ през последните 20 години, в които те еднолично управляват Столична община. През 2009 г, 2011 г., 2012 г. и всяка следваща г-жа Фандъкова заявява в десетки интервюта как проблемът с недостига на места в детските градини ще бъде решен до 2 години. Въпреки това, всяка година над 10 000 деца остават извън детските градини. В оставащите 20 дни до края на последния мандат на ГЕРБ същите тези хора, които са носели пълната отговорност да се решат отдавна отлаганите проблеми на София, излизат и казват: "ДБ и "Спаси София" са виновни, че 2 500 деца няма да имат места в детските градини. Каква наглост!  Каква ирония! ГЕРБ и г-н Георгиев живеят в една паралелна реалност, в която за малкото хубави неща, които се случват в града, само те носят отговорност и се е случило само заради тях, но за всички непопулярни мерки, за всички реформи или за това да понесат отговорност за бюджета, тях ги няма"

 

 

 

 

Общинският съветник от "Демократична България - обединение" Бойко Димитров заяви, че първата спънка в бюджетаа е свързана  с данъците, върху недвижимите имоти и несъбраните приходи от тях.

“Проблем има също и в облигациите, които са събрани, когато се прехвърля имуществото. Той се изразява в това, че законът в момента е три процента от стойността на имота.Когато спре строителният бум, веднага в Столична община ще се открие дупка, която е с размер 50-60 милиона лева. Тази бомба е заложена от дълги години в София.”

Димитров заявява още, че приходите заложени от управлението на собствеността са изключително ниски. От 2009 година те са в размер на 14 милиона лева, като не се индексират през годините. Съществуват общински имоти, вкарани в общински дружества. Тска се укриват общински дружества, а реалните загуби на търговските дружества се крият.

Критики отправи той и за продажбата на 1400 общински жилища, чиито цени са безкрайно занижени. Два или три пъти по-ниски от пазарните.

“Наша ключова борба през тези четири години е да спре разпродажбата на общинските жилища и те да се ползват от хора, които наистина имат нужда. “- казва той.

 

Димитров коментира и събирането на такса смет и обяви, че ако в София се плащат по 300 лв. за събиране и обработка на тон отпадък, то тази цена за останалите областни градове е 164 лв. Тоест за отпадъците ние плащаме двойно повече.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай