Васил Терзиев обяви как ще задържи младите хора

Кандидатът за кмет с фокус върху Студентски гред

Васил Терзиев обяви как ще задържи младите хора | StandartNews.com

“Един град без млади хора няма живот. Ако младите хора, вие, не изберете да останете тук, да създате семейства, да се задържите дългосрочно, каквото и да направим - тротоари, улици, градинки - няма смисъл. Моята цел е да направя така, че младите хора да останат тук. Заедно да разберем какво е нужно, за да не търсят реализация навън, как да повишим качеството на образованието, какво да направим за средата, за да може младите хора да бъдат активни.”

Това заяви Васил Терзиев по време на дебата за младежки политики в аулата на Софийския университет. В него за първи път един срещу друг се изправиха водещите кандидати за кмет на София.

“Важно е да върнем комуникацията, да има общество, което работи заедно, да има младежки центрове, където да говорите и да се срещате. Да намерим формата, чрез който младите хора да бъдат част от решенията в Общинския съвет относно младежките политики. В момента има представителност на хартия, но не и в действителност”, добави той.

Кандидатът за кмет на местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” говори за участието на младите в процесите на вземане на решения, гражданското образование, младежкото предприемачество, менторските програми и влизането на иновативни неправителствени инициативи в клас.

Терзиев добави, че ще настоява общината да има водеща роля в комуникацията с младите хора.

“Има много добри проекти като “Джуниър ачийвмънт”, “Иновейтър”, “Предприемачи в клас”, чрез които можещи хора влизат в класовете. Те показват как младите хора и общината могат да работят като едно цяло. Темата за гражданското образование също е много важна, за да създадем отговорни граждани. Това трябва да започне максимално рано в училище”, обясни той.

Кандидатът за кмет каза и че има лична кауза: “Искам да наложим модел на акселератор в училищата и в университетите, за да могат младите хора да получават финансов тласък от бизнеса за своите идеи и да се реализират като предприемачи”, каза Терзиев.

“Искам да благодаря на всички млади хора от “Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и “Спаси София” и доброволците, с които се видяхме, с които бяхме заедно на терен, които посветени на каузите на София и България. Те са една от най-големите ми мотивации и ми дават вяра, че има бъдеще. Въпросът е как те да стават все повече и да участват в политическите процеси. Мога да ви кажа, че половината от районните ни кметове са млади хора, в листата ни за общински съветници има много млади хора. И със сигурност ще включим младите хора в управлението. Нашият екип е млад и ние ще се борим младите да имат все по-голямо представителство -  и дигитално, и реално в общината”, обясни Терзиев.

Той получи въпрос как ще направи така, че да задържи младите хора в София. Отговорът му беше: “Аз съм го правил 15 години. С много време, с енергия, с пари, с всички контакти, с това, че създавам възможности, с това, че подкрепям всички организации като Start It Smart, “Заедно в час”,  “Джуниър Ачийвмънт”, като привличам чужди инвестиции в града, за да има повече работни места. Когато има икономически просперитет, премахваме една причина, заради която младите си тръгват. Така можем да се фокусираме върху другите - градска среда, здраве, образование. Това съм го правил и ще продължа да го правя. Задържал съм много хора, върнал съм много хора, платил съм образованието на много хора. Всичкото натрупано знание ще го приложа системно с много по-голям инструмент за действие в общината.”

“Винаги ще избера интереса на софиянци и Студентски град. И смятам, че това, че съм независим и мога да го кажа без страх, ще ми помогне да свърша доста работа като кмет,” каза Терзиев в отговор на въпрос към него.

Терзиев коментира и проблемът с паркирането в града. “София е една от най-моторизираните столици в Европа - тук има 700 коли на 1000 човека. Хората трябва да имат причини да спрат да използват кола. Това означава по-добър градски транспорт, повече връзки между различните видове транспорт, алтернативни маршрути най-вече с велосипеден транспорт. Това е, което ще направим - лъчове и рингове за велотранспорт”, каза той. По отношение на нощния транспорт кандидатът за кмет потвърди позицията си, че той е полезен за София. “Г-н Борис Бонев се бори за нощния транспорт и с право - той има социална функция”, обясни Терзиев.

За финал Терзиев каза, че в екипа му има сериозна мотивация добрите намерения за ангажирането на младите хора да се превърне в реалност. “Надеждата ми е младите хора да се учат от нашите грешки, за да знаят какво не трябва да правят. Да гледат напред в бъдещето и да стават по-добри. Чрез консенсус, чрез надграждане на идеите, за да станем по-добро общество”, завърши кандидатът за кмет.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай