Върнали сме 56 опасни чужденци, 18 хил. са проверени

Върнали сме 56 опасни чужденци, 18 хил. са проверени | StandartNews.com

56 лица с чуждестранно гражданство са наложени принудителните мерки експулсиране, отнемане правото на пребиваване или забрана за влизане в страната. Това става ясно от писмен отговор на премиера Бойко Борисов до народен представител, съобщава БГНЕС. Статистиката обхваща последните 15 месеца. От началото на миналата година до средата на този месец родните служби за сигурност са проверили общо 18 408 незаконно преминали границата мигранти, за 577 от тях имало данни, че могат да представляват опасност за националната ни сигурност.

"Към момента не е постъпила конкретна и достоверна информация за планиран или подготвян терористичен акт срещу български обекти и интереси или срещу чужди обекти на територията на Република България", гарантира премиерът.

Той разкрива още, че институциите у нас са координирали план с четири възможни сценария за действие при потенциално усложняване на ситуацията на българо-гръцката граница. Премиерското писмо оценява изградената до момента 30-километрова ограда по границата ни с Турция като високоефективна мярка, която е спомогнала значително за намаляване на нелегално преминаващите на територията на България.

Става ясно, че охраната по границата ни е подсилена още, като са назначени нови 178 граничари - 112 от тях са разположени по турската граница, а 66 пазят границата ни с Гърция. Борисов гарантира, че, ако страната ни бъде подложена на масирана мигрантска вълна, Българя ще настоява да получи от Европейския съюз съизмерима по обем и характер помощ.

"По информация на Министерството на външните работи към момента няма сведения за насочване на бежански потоци през България. Нещо повече, през месеците февруари и март се наблюдава тенденция към спад на бежанската вълна", допълва Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай