Валят премиери: Депутат от БСП предложи Нинова

Нашата логика е, че очакваме третия мандат да бъде връчен на нас, заяви Иван Ченчев

Валят премиери: Депутат от БСП предложи Нинова | StandartNews.com

"Никога не сме се бъркали в решенията на Румен Радев. По тази причина спокойно и търпеливо изчакваме. Нашата логика е, че очакваме третия мандат да бъде връчен на нас" - това заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев - пред БНТ.

"Ние сме разумни и последователни, предложили сме съответните мерки, балансирани и диалогични сме в НС. Ще се опитаме да се възползваме да съставим кабинет", допълни той.

По думите му Корнелия Нинова би била добър премиер.

"Тя е добър лидер, и би била добър премиер, но всичко това го решава Националният съвет", каза той.

На въпрос как ще върнат партиите на масата за преговори, Ченчев заяви:

"Ако зависи от нас и третият проучвателен мандат е при нас, всяка от другите политически сили - без ГЕРБ и ДПС, с които сме обявили, че няма да сядаме на една маса - всяка от другите политически сили трябва да подходи отговорно, защото става въпрос за страната. Всички виждат нуждата от съставяне на кабинет".

Депутатът е категоричен, че трябва да се направи всичко възможно да се направи редовен кабинет, защото няма гаранция, че няма да има още едни избори.

Ченчев нарече странно предложението на Мая Манолова "партиите да наложат на президента на кого да връчи третия мандат". Вчера тя предложи Румен Радев да свика нови консултации преди връчването на третия мандат

"Ние никога не сме се бъркали на президента. За мен, меко казано, това е обида към президента, защото такъв недопустим натиск върху него е необясним в тази ситуация", каза депутатът от БСП.

Той призова политическите сили за диалог.

"Трябва да седнат политическите сили и да начертаят приоритетите, за да се движим после по тези приоритети, за да може по най-добрия начин да се излезе от кризата. Надявам се на този диалог, защото в противен случай ще се случи нещо, което ще е полезно за даден лидер, но не и за държавата. Българският народ сега трябва да знае как ще излезе от кризата. На самоосигуряващите се лица трябва да им се предложи по една работна заплата. Това е отговорното - конкретна мярка в конкретен сектор. Това е най-важното и само така можем да се преодолее политическата криза - само с диалог и сядане на масата за преговори", категоричен е той.

Според него Радев чака политическите сили да проявят разум.

"До петък нека да оставим президента, да не бъде поставен под натиск, да прецени на кой да връчи мандата и след това ще водим преговори. Дотогава е важно актуализацията и партиите да се разберат за нея", заяви Ченчев.

Той се надява да има консенсус по актуализацията на бюджета в комисията към НС, защото по думите му, това е задачата на парламентарно представените политическите сили.

"Актуализацията е висш акт на НС и трябва да има съгласие, защото в противен случай по важни неща може да не се получи такова и при гласуване в НС някой приоритет да не получи гласуване. Всички политически сили трябва да подходят мъдро и трябва диалог", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай