Валентин Николов с два варианта за "Газпром"

Нашата позиция е много слаба от гледна точка тези преговори, заяви той

Валентин Николов с два варианта за "Газпром" | StandartNews.com

Нашата позиция е много слаба по отношение на преговорите с „Газпром“. Русия вероятно ще иска конкретни неща, за да ни даде газ. Това каза председателят на Националния комитет на световния енергиен съвет Валентин Николов.

„Тези действия, които сега огласи правителство, трябваше да се случат април месец, тоест по някакъв начин да се намери вариант да се изпълни договорът до края на годината. А ние да имаме пълни хранилища и да търсим други алтернативни варианти, но продължение на следващата година това не се е случило. "Газпром" в момента защо ще прави отстъпки пред България, значи ще иска нещо, защото ние 5 месеца вече не получаваме газ оттам, а иначе сме платили за техния газ през посредници. Те са си прибрали парите. Няма логика те да кажат - Защо сте българи, ще ви дадем газ до края на годината и ще продължим договора. Те ще искат нещо“, обясни той в ефира на bTV.

Според Николов има два варианта.

„Или ги е страх от арбитража, че може да го загубят. Това е първият вариант. Тогава защо ние, като те ще го загубят, водим преговори. По-добре да се вземат неустойките, да си вземем парите за всичките пропуснати ползи от Газпром“. Вторият вариант - ще искат може би някакъв политически отзвук в цяла Европа, така че мисля, че нашата позиция въобще е много слаба от гледна точка тези преговори", смята още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай