Уволниха двама за атаката срещу Доган

Не считам, че трябва да си подам оставката, каза шефът на НСО

Уволниха двама за атаката срещу Доган | StandartNews.com

София. Двама служители на Националната служба за охрана ще бъдат уволнени дисциплинарно заради инцидента с Ахмед Доган. Наказаните са началникът на екипа за лична охрана и началникът на екипа за осигуряване на мероприятието, обяви на пресконференция шефът на Националната служба за охрана бригаден генерал Тодор Коджейков. Това са Георги Занев и полк. Георги Райков.

По време на пресконференцията бяпа представени резултатите от вътрешната проверка в службата във връзка с инцидента в НДК в събота.

На направения самоанализ и самопреценката по отношение на извършената работа, на превенцията преди мероприятието, не считам, че трябва да си подам оставката, каза Коджейков. Той посочи, че авангардът са хората, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице. "Те не трябва да допуснат лице да премине през тях, а ако допуснат, трябва да уведомят – имаме вътрешни сигнали за уведомяване, радиостанции и други", обясни Коджейков. Той допълни, че когато лицето премине, те уведомят охраната. Така тя ще има нужното време да реагира и ще бъде по-адекватна в действията си. Според резултатите от проверката началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят. "За всяко действие началникът на авангарда носи своята отговорност, той определя местата на постовете", каза още Коджейков. Според него след инцидента служителите са действали адекватно. Взети са били всички от страна на НСО и от страна на служителите на МВР, за да протече конференцията на ДПС нормално.

На пресконференцията стана ясно още, че служителите на НСО искат да имат право да използват белезничи и електрошокови помощни средства при задържане, както и собствен полиган, на който да провеждат ролеви игри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай