Увеличиха до 6 гарантираните заплати при фалит

Увеличиха до 6 гарантираните заплати при фалит | StandartNews.com

София. До 6 заплати в размер до 1200 лв. всяка ще могат да получат работниците при фалит на работодателя. Депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Увеличава се и периодът на осъществяване на дейност от работодателя преди фалита му, за която работниците могат да си търсят заплатите - от 6 на 12 месеца.

Досега Държавният фонд за гарантиране на вземанията покриваше по 3 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения, всяко в размер до 1000 лв., за последните 6 месеца преди обявяването на несъстоятелността на предприятието.

Измененията влизат в сила от 1 октомври тази година.

Работодателските организации изразиха опасения, след като промените в закона бяха приети в социалната комисия. "Това носи риск от неправомерно отношение към работниците и увеличаване на забавените заплати", обявиха от Българската стопанска камара. Според КРИБ пък се създават предпоставки за умишлени фалити, като фирмите спрат да плащат.

От КНСБ пък се притесняват, че ако парите във фонда започнат да свършват, ще се върне осигурителната вноска от 0,1% за този риск. Тя бе премахната през 2011 г., за да се облекчи бизнесът в кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай