US дипломат: Българите искат повече Америка в България

US дипломат: Българите искат повече Америка в България | StandartNews.com

И българите искат да видят повече Америка в Европа и повече Америка в България и това е показателно за нашите общи интереси и общи ценности. Това каза посланик Даниел Фрийд, бивш посланик на САЩ в Полша, старши научен сътрудник към Атлантическия съвет, бивш държавен секретар за Евразийската група и бивш директор по национална сигурност по време на президента Буш; също работил с президента Обама, в интервю за американското радио „Фокс нюз".

Повод за изказването му стана среща с висш български политически лидер - зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Фрийд добави, че наскоро е разговарял с българи, които наистина са проамерикански настроени, те са притеснени от влиянието на Русия.

Фрийд коментира и темата за нелегалните мигранти в Европа. „Има много европейци, които са готови да стоят редом с нас и да направят правилното нещо. Тези държави в Европа, те искат да се гордеят от националното си наследство. Те искат да могат да го направят и особено тези, които с поколения са били в комунистическия режим, те искат да могат да се гордеят, че са българи, че са поляци и искат контрол върху границите си. Аз разбирам това, напълно естествено е. Същевременно те трябва да допускат хора, които искат да станат европейци, които искат да се присъединят към тях", заяви бившият посланик на САЩ в Полша. По думите му европейските държави никога не са били етнически чисти, те винаги са били смесица от хора, които са идвали и са си отивали в исторически план и затова трябва да са достатъчно отворени, за да позволят на новодошлите да се асимилират, докато новодошлите трябва да искат да бъдат асимилирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай